ЕП одобри 5 млрд. евро заем за Украйна, Киев получи и първи транш от ЕИБ

1296
ЕП одобри 5 млрд. евро заем за Украйна, Киев получи и първи транш от ЕИБ
Снимка: iStock/Guliver

Европейският парламент одобри днес осигуряването на заем от 5 милиарда евро за Украйна, за да може Киев да покрие острите си нужди от финансиране заради опустошителната война на Русия на украинска територия.

Европейският парламент гласува днес одобрение за осигуряването на заем от пет милиарда евро, за да може Украйна да покрие острите нужди от финансиране, възникнали заради предприетата от Русия война.
В съобщение на ЕП се отбелязва, че това е вторият и най-голям превод от европейската помощ от общо девет милиарда евро. Един милиард евро вече бяха изплатени. Допълва се, че Европейската комисия отпуска заема на правителството в Киев при много изгодни условия.
Отчита се, че нуждите на Украйна от външно финансиране са нараснали бързо с началото на войната, като освен претърпените огромни щети по пътища, мостове, заводи, къщи, болници и друга физическа инфраструктура, страната е загубила достъпа си до международните финансови пазари. ЕП отбелязва, че по оценки на Международния валутен фонд остава недостиг от 10 милиарда долара (9,8 милиарда евро), за да се посрещнат нуждите на Украйна отвъд осигурените помощи.Европейският парламент одобри днес осигуряването на заем от 5 милиарда евро за Украйна, за да може Киев да покрие острите си нужди от финансиране заради опустошителната война на Русия на украинска територия.

В съобщение на ЕП се отбелязва, че това е вторият и най-голям превод от европейската помощ от общо 9 милиарда евро. Вече бяха изплатени 1 млрд. евро.

Фон дер Лайен с годишна реч за ЕС: Путин ще се провали, Украйна и Европа ще победят (ВИДЕО)

"С необходимата солидарност Путин ще се провали и Украйна и Европа ще победят" - това послание отправи председателят на Европейската ко...

Европейската комисия отпуска заема на правителството в Киев при много изгодни условия, отчита Европарламентът и добавя, че нуждите на Украйна от външно финансиране са нараснали бързо с началото на войната. Освен претърпените огромни щети по пътища, мостове, заводи, къщи, болници и друга инфраструктура, страната е загубила достъпа си до международните финансови пазари.

ЕП отбелязва, че по оценки на Международния валутен фонд остава недостиг от 10 милиарда долара (9,8 милиарда евро), за да се посрещнат нуждите на Украйна отвъд осигурените помощи.

Междувременно Европейската инвестиционна банка изпрати първия транш от помощта си, отпусната за Украйна. Киев прие успешно 500 милиона евро, съобщи премиерът Денис Шмигал.

Общо страната очаква 1,59 млрд. евро от ЕИБ. Средствата ще бъдат отпуснати за възстановяване на разрушената инфраструктура и за подкрепа към икономиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа