X
 
 

ЕП осъди като сплашване делото срещу братята Навални, заклейми и талибаните

13118 2
photo of ЕП осъди като сплашване делото срещу братята Навални, заклейми и талибаните
Европейският парламент прие три резолюции без юридическа сила, касаещи сферата на правосъдието и човешките права. В резолюциите се посочва, че присъдите на Алексей Навални и на неговия брат са „основани на недоказани обвинения“ и се призовава съдебните производства да бъдат „без политическа намеса“, осъжда се „бруталното избиване на деца в училищна възраст“ в Пакистан и се изразява дълбока загриженост от проекта за закон срещу хомосексуалната пропаганда в Киргизстан.

Случаят Алексей Навални

Навални сряза гривната, която му беше поставена заради домашния му арест

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше осъден условно на три години и шест месеца затвор, е срязал електронната гривна. Тя му ...

ЕП подчерта, че осъдителната присъда на юриста Алексей Навални, борец срещу корупцията и социален активист и присъдата, издадена срещу брат му Олег Навални се „основават на недоказани обвинения“ и изрази съжаление, че съдебното преследване „изглежда политически мотивирано“. Той призовава съдебните производства по случаите "Навални" да бъдат „без политическа намеса“ и да отговарят на международно приетите стандарти. Членовете на ЕП изцяло застанаха зад антикорупционната кампания, инициирана от Алексей Навални и изразиха опасения от „възможно политическо използване на член на семейството за затваряне на устата и сплашване“ на Алексей Навални.

Парламентът призовава Европейския съвет да разработи единна политика спрямо Русия, която да ангажира 28-те държави членки на ЕС със силна обща позиция за важността на правата на човека в отношенията ЕС — Русия. ЕП прикани върховния представител за външната политика на ЕС да предложи спешно стратегия спрямо Русия „целяща запазването на териториалната цялост и суверенитета на европейските държави“ и укрепването на демократичните принципи в Русия.

Нападението на училището в Пешавар, Пакистан

Парламентът категорично осъди „бруталното избиване на ученици“ на 16 декември 2014 г., извършено от страна на талибанската фракция Техрик-е-Талибан като „акт на ужас и малодушие" и призова правителството на Пакистан да предприеме „спешни и ефективни мерки“ в съответствие с международно признатите стандарти за върховенство на закона и да засили усилията си за задържане и наказателно преследване на екстремистите. ЕП настоятелно призовава турското правителство да се придържа към наскоро ратифицираните международни договори в областта на правата на човека и законите за борба с тероризма и „да използва антитерористичното законодателство за актовете на тероризъм, вместо при обикновени наказателни дела“.

Братът на Алексей Навални влиза в затвора

Московски съд призна днес за виновни руския опозиционер Алексей Навални (на снимката) и брат му Олег. Те са обвинени в присвояване на 3...

Законът срещу хомосексуалната пропаганда в Киргизстан

Депутатите изразиха дълбока загриженост за евентуалното приемане на законопроект срещу „разпространяването на информация за нетрадиционни сексуални отношения“, който в момента се разглежда в Парламента на Киргизстан и призоваха за неговото оттегляне. Те настояха, че „сексуалната ориентация и половата идентичност са въпроси, които попадат в областта на индивидуалното право на неприкосновеност на личния живот, както е гарантирано от международното право в областта на правата на човека" и призоваха Комисията, Съвета и Европейската служба за външна дейност „да покажат ясно на киргизките власти, че евентуалното приемане на този закон ще засегне отношенията с ЕС в съответствие с разпоредбите на член 92, параграф 2 от Споразумението за партньорство и сътрудничество“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    Не е ли по-добре ЕП да се занимае най-накрая с наболелите проблеми на Европа - безработица,не работеща икономика, тероризъм, хомофобиа......
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 4 години Профил на трол?
    ГОЛЕМИЯ БОРЕЦ СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА БЕ ОСЪДЕН ЗА КОРУПЦИЯ
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Президентът отвърна на огъня на "24 часа"

Президентът Румен Радев коментира публикации на в. "24 часа" в безпрецедентна позиция, изпратена от прессекретариата на държавния глава до...