ЕП осъди като сплашване делото срещу братята Навални, заклейми и талибаните

13378
ЕП осъди като сплашване делото срещу братята Навални, заклейми и талибаните

Европейският парламент прие три резолюции без юридическа сила, касаещи сферата на правосъдието и човешките права. В резолюциите се посочва, че присъдите на Алексей Навални и на неговия брат са „основани на недоказани обвинения“ и се призовава съдебните производства да бъдат „без политическа намеса“, осъжда се „бруталното избиване на деца в училищна възраст“ в Пакистан и се изразява дълбока загриженост от проекта за закон срещу хомосексуалната пропаганда в Киргизстан.

Случаят Алексей Навални

Навални сряза гривната, която му беше поставена заради домашния му арест

Руският опозиционер Алексей Навални, който беше осъден условно на три години и шест месеца затвор, е срязал електронната гривна. Тя му ...

ЕП подчерта, че осъдителната присъда на юриста Алексей Навални, борец срещу корупцията и социален активист и присъдата, издадена срещу брат му Олег Навални се „основават на недоказани обвинения“ и изрази съжаление, че съдебното преследване „изглежда политически мотивирано“. Той призовава съдебните производства по случаите "Навални" да бъдат „без политическа намеса“ и да отговарят на международно приетите стандарти. Членовете на ЕП изцяло застанаха зад антикорупционната кампания, инициирана от Алексей Навални и изразиха опасения от „възможно политическо използване на член на семейството за затваряне на устата и сплашване“ на Алексей Навални.

Парламентът призовава Европейския съвет да разработи единна политика спрямо Русия, която да ангажира 28-те държави членки на ЕС със силна обща позиция за важността на правата на човека в отношенията ЕС — Русия. ЕП прикани върховния представител за външната политика на ЕС да предложи спешно стратегия спрямо Русия „целяща запазването на териториалната цялост и суверенитета на европейските държави“ и укрепването на демократичните принципи в Русия.

Нападението на училището в Пешавар, Пакистан

Парламентът категорично осъди „бруталното избиване на ученици“ на 16 декември 2014 г., извършено от страна на талибанската фракция Техрик-е-Талибан като „акт на ужас и малодушие" и призова правителството на Пакистан да предприеме „спешни и ефективни мерки“ в съответствие с международно признатите стандарти за върховенство на закона и да засили усилията си за задържане и наказателно преследване на екстремистите. ЕП настоятелно призовава турското правителство да се придържа към наскоро ратифицираните международни договори в областта на правата на човека и законите за борба с тероризма и „да използва антитерористичното законодателство за актовете на тероризъм, вместо при обикновени наказателни дела“.

Братът на Алексей Навални влиза в затвора

Московски съд призна днес за виновни руския опозиционер Алексей Навални (на снимката) и брат му Олег. Те са обвинени в присвояване на 3...

Законът срещу хомосексуалната пропаганда в Киргизстан

Депутатите изразиха дълбока загриженост за евентуалното приемане на законопроект срещу „разпространяването на информация за нетрадиционни сексуални отношения“, който в момента се разглежда в Парламента на Киргизстан и призоваха за неговото оттегляне. Те настояха, че „сексуалната ориентация и половата идентичност са въпроси, които попадат в областта на индивидуалното право на неприкосновеност на личния живот, както е гарантирано от международното право в областта на правата на човека" и призоваха Комисията, Съвета и Европейската служба за външна дейност „да покажат ясно на киргизките власти, че евентуалното приемане на този закон ще засегне отношенията с ЕС в съответствие с разпоредбите на член 92, параграф 2 от Споразумението за партньорство и сътрудничество“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа