Ердоган заплашва да не подпише Парижкото споразумение за климата

2286
Ердоган заплашва да не подпише Парижкото споразумение за климата
Снимка: Getty images/Guliver

Турският президент Реджеп Ердоган заплаши, че страната му може да не ратифицира Парижкото споразумение за климата, говорейки в края на срещата на върха на Г-20 в Хамбург.

"След тази стъпка, предприета от САЩ, позицията, която приемаме, може да се окаже сходна“, каза той, цитиран от AFP.

Срещата на най-големите индустриализирани и развиващи се икономики в света обедини 19 от своите членове, които ще се придържат към плана за борба с глобалното затопляне от 2015 г., въпреки оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от инициативата. Но скоро след края на срещата на високо равнище Ердоган, който се срещна с Тръмп в рамките на събитието, заяви, че Турция вече не е сигурен кандидат и предложи другите членове на групата също да се замислят.

Той каза, че е казал ясно на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел: "Не се обиждайте, но няма да предадем споразумението в нашия парламент, докато обещанията, които са ни дадени, не бъдат изпълнени".

Държавният глава посочи, че бившият френски президент Франсоа Оланд му е обещал, че Турция ще бъде класифицирана като развиваща се, а не индустриализирана икономика, което означава, че Анкара ще получава пари от глобалния фонд за климата, вместо да плаща в него, пише още БГНЕС.

Той също така предложи някои други държави да видят "проблема" със споразумението и каза, че "някои също не демонстрират пълната си подкрепа".

Ердоган: Усилията на Турция и Русия за Сирия са пример за международната общност

Усилията на Турция и Русия за решаване на кризата в Сирия са пример за международната общност. Това заяви турският лидер Реджеп Ердоган...

Проблемът с кюрдите

Турция никога няма да допусне създаването на кюрдска държава в Сирия до своите граници, предупреди още президентът Реджеп Ердоган. „Няма да мълчим или да не реагираме на подкрепата и въоръжаването на терористични групи и формирането на терористични острови точно до границата ни. Няма да се поколебаем да използваме законното си право на защита срещу формации, които застрашават сигурността на нашата страна", каза Ердоган.

Анкара разглежда воюващите в Сирия „Подразделения за защита на кюрдския народ“ (YPG) като разклонение на действащата в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК), която води война срещу турската държава от 1984 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа