X
 
 

ЕС с предупреждение към Западните Балкани да не се увличат по китайските инвестиции

2027 5
photo of ЕС с предупреждение към Западните Балкани да не се увличат по китайските инвестиции
Снимка: iStock/Guliver
Европейският съюз има намерение да активизира диалога с държавите от Западните Балкани, за да обясни предимствата от финансирането чрез преките главни инструменти за инфраструктурните проекти на ЕС. В същото време се отправя призив към тези страни при привличането на инвестиции от други партньори, които помагат на региона, да отделят специално внимание да бъдат изпълнявани стандартите на ЕС.

Говорителката та ЕС Мая Коциянчич, заяви, че финансирането на инфраструктурни проекти от Европейския съюз включва предоставянето на безвъзмездна помощ и кредити с атрактивни лихви. Този подход е различен от китайското финансиране, което се предоставя изключително под формата на заеми със значителни финансови последици. Затова е необходимо правителствата да бъдат внимателни тези инвестиции да не доведат до висока задлъжнялост икономиките, което може да доведе до контрол върху трансфера на стратегически средства и ресурси в бъдеще.

Американският Конгрес иска ограничение на китайските инвестиции в медиите в САЩ

Изпълнителната комисия на Конгреса за Китай заяви, че САЩ трябва „да обърнат внимание на потенциалните търговски бариери в Китай&...

Регионът на Западните Балкани имат ясна европейска перспектива и е ясно, че част от този процес включва модернизация на инфраструктурата в тези държави.

Според ЕС, инвестициите в региона трябва да бъдат съобразени с високите стандарти за обществени поръчки и прозрачност. Подчертава се, че Европейският съюз очаква партньорите от Западните Балкани да изпълнят ангажиментите си в съответствие със споразуменията за стабилизиране и асоцииране, особено по отношение на държавната помощ и обществените поръчки, както и да защитят фискалната устойчивост на техните икономики и инвестиции.

Май Коциянчич подчерта, че ЕС е най-големият партньор на региона по отношение на търговията и инвестициите: 70 % от търговския обмен на страните от Западните Балкани е с ЕС, а 60 % от преките чуждестранни инвестиции в региона идват от Евросъюза.

В същото време по-малко от 6 % от търговията и чуждестранните инвестиции в региона са от Китай, пише БГНЕС.

Внимавайте с китайските троянски коне на Балканите, предупреждава ЕС

ЕС изрази тревога за ролята на Китай на Западните Балкани, като предупреди, че Пекин може да превърне страните от региона в троянски ко...

От 2015 г. насам Европейският съюз засили подкрепата си за развитие на свързаността в региона с над 3,2 милиарда евро инвестиции, които дадоха възможност за разкриване на нови работни места и за интегриране на инфраструктурата на региона към паневропейската мрежа с цел увеличаване на икономическия потенциал и конкурентноспособността на региона.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Октомври 1 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  Всичките пари дето ги дава ес са пари за корумпиране на политици и превръщането им на пионки на Блудницата вавилонска. Обаче разширяване повече на ес НЯМА ДА ИМА, зашото предстой неговата погибел. Това всеки сериозен политик от така наречените З.Балкани го знае както и самият ес го знае много добре.
 • ИМПЕРИАЛИСТ 1.1 ИМПЕРИАЛИСТ преди 2 месеца Профил на трол?
  Братушка, не бъди толкова злобен. Заради теб няма да разширявам Евро-съюза, защото аз съм милозлив човек и не искам да ми тежиш на съвеста, ако се гътнеш от дамла.
  : 0 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 2 месеца Профил на трол?
  ес е прокси на Сащ и стъпка към изграждането на Babylon. Макар и видоизменено ес допуска и държи на същите ид*тщини спъвали Социалистическата система. Неговата сила е в неговата мудност и прикритост , но като Грешна конструкция тази досега негова сила вече е и все повече ще се превърне в слабост. Освен това Щатско/Руското противопоставяне хептен го довършва.
  : 0 !
 • допълнение 1.3 допълнение преди 2 месеца Профил на трол?
  ЕС само с предупреждение към Западните Балкани да не се увличат по китайските инвестиции, но не предприемат никакви мерки с инвестиции от ЕС да пресекат китайските инвестиции.В същото положение се намира и България.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Няма какво да предупреждават Европейския съюз е пред разпадане Германия плюе по Китай а кой изгражда 5G мрежата в Германия :) лошия Китай плюят по Турция и Ердоган а къде ще правят завод на Фолксваген в Турция не в България която е страна член на Европейския съюз .Аз живея в Германия е няма такива лицемери като Тея .Спираха не една сделка на Руски инвестиции в България а сега ще правят руски газоп виж още ›› ровод .
  : 0 !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...