ЕС ще проверява внимателно чуждите инвестиции

612
ЕС ще проверява внимателно чуждите инвестиции
Снимка: Европейски парламент

Европейският парламент прие създаването на първия европейски инструмент за внимателно проучване и оценяване на преките чуждестранни инвестиции.

Макар ЕС да остава отворен за инвестиции, преките чуждестранни инвестиции ще трябва да подлежат на проверка, за да се установи дали представляват заплаха за стратегическите интереси на ЕС.

Новите разпоредби, свързани начина за извършването на проверките, неофициално договорени от преговарящите от ЕП и министрите на ЕС, бяха подкрепени с 500 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 56 гласа „въздържал се“, съобщават от пресслужбата на ЕП.

Гласуването създава първата общоевропейска система, която подкрепя проверяването на чуждите инвестиции от държавите членки от съображения за сигурност и защита на обществения ред.

Защита на стратегическите сектори

Новият регламент защитава ключови инфраструктури, като тези в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, данните, космическото пространство и финансите, както и технологии, включително полупроводници, изкуствен интелект и роботика.

Преговарящите от ЕП добавиха сектори като водния сектор, здравеопазването, отбраната, медиите, биотехнологиите и хранителната сигурност.

Инструментът покрива чужди инвестиции в критични сектори и технологии, правени от непрозрачни държавни предприятия, както и инвестиции, влияещи на програми и проекти на ЕС.

По-добро сътрудничество, повече партньорски натиск

Чуждите инвестиции в България - малко са, но продължават да се сриват

Отливът на чужди инвестиции от България започва да придобива впечатляващи размери. През 11-те месеца на 2018 г. преките чужди инвестици...

Евродепутатите засилиха механизма за сътрудничество, така че той да включва обмен на информация между държавите членки на ЕС, които могат да представят коментари относно чуждите инвестиции насочени към други държави членки.

Европейската комисия може да поиска информация и да предоставя мнение на държавата, в която се планира инвестицията, но окончателното решение остава на засегнатата страна.

Очаква се Съветът официално да подкрепи споразумението на 5 март. Регламентът ще влезе в сила 18 месеца след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Към момента само 14 държави от ЕС (Австрия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Латвия, Литва, Унгария, Италия, Нидерландия, Полша, Португалия, Испания и Обединеното кралство) имат механизми за наблюдение и проверка на чуждите инвестиции, които се различават широко по обхват и структура. Тези инвестиции имат трансгранични въздействия, които сега могат да бъдат анализирани.

В последните 20 години структурата и произходът на ПЧИ се промениха драстично, с повече ПЧИ от развиващите се икономики. Инвестициите от Китай са нараснали 6 пъти, от Бразилия – 10 пъти, а тези от Русия са се удвоили, като в последно време се насочват към високотехнологичния сектор и често чрез компании с държавна собственост или с връзки с правителства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа