Евродепутати призоваха за прекратяване членството на Беларус в международни спортни организации

1460
Евродепутати призоваха за прекратяване членството на Беларус в международни спортни организации
Снимка: iStock

Европейският парламент призовава Съвета на Европейския съюз (ЕС) да въведе нови индивидуални и секторни санкции срещу Минск, включително срещу държавни компании, информира ТАСС. Това се казва в проекторезолюцията за аварийно кацане на самолет на Ryanair в Минск. „Призоваваме Съвета на ЕС да разшири възможно най-скоро списъка на лицата и организациите, подложени на санкции от ЕС, включително отговорните за прихващането и принудителното кацане на полета на Ryanair, както и за ареста на Роман Протасевич и София Сапега“, се обяснява в доклад.

Там се говори и за необходимостта от спешно прилагане на четвъртия пакет санкции, който включва лица, "замесени в изборна измама и нарушения на човешките права", съдии и служители на реда, участвали в ареста и преследването на опозиционери. Отделно авторите на резолюцията призоваха за въвеждане на санкции срещу телевизионния журналист Марат Марков, който интервюира задържания Протасевич.

Тихановска: Чехия да инициира международен трибунал за изборите в Беларус

Бившият кандидат-президент се обяви за приемане на индивидуални международни санкции срещу съдии, длъжности лица и бизнесмени, които по...

Предлага се да се въведат секторни санкции, "засягащи търговията със суров нефт и петролни продукти, стомана и дървопреработвателна промишленост". Освен това, авторите на резолюцията призовават за прекратяване на сътрудничеството и финансирането на белоруските държавни банки и за ограничаване на кредитните линии на международни банки за дъщерни банки в Беларус, както и за разглеждане на въпроса за временното изключване на Беларус от SWIFT система. Други страни партньори от ЕС също са поканени да се присъединят към санкциите, включително забраната за полети за беларуски авиокомпании.

„Европейският парламент е сериозно загрижен за помощта на Русия за режима на президента на Беларус Александър Лукашенко, включително чрез финансова подкрепа и тясно сътрудничество на специалните служби“, се казва в документа. Неговите автори настояват да "разследват ролята на Русия" в инцидента с принудителното кацане на самолета на Ryanair и в случай на идентифициране на гражданите на Руската федерация, пряко или косвено замесени в това, да им наложат санкции в съответствие глобалният режим на санкции за нарушения на правата на човека в сила от декември 2020 г.

Държавите-членки на ЕС настояват да обединят усилията си, особено по отношение на обмена на разузнавателна информация, относно ситуацията в Беларус и да "изгонят всички добре познати белоруски разузнавачи" от ЕС. „Призоваваме председателя да ограничи достъпа на персонала на белоруското посолство в Брюксел до Европейския парламент (ЕП), както и тяхното физическо и виртуално участие в събитията на ЕП и да преразгледа въпросите за обмена на информация с белоруската дипломатическа мисия“, пише в документа.

Евродепутатите призоваха за прекратяване на членството на Беларус в международни спортни организации и ограничаване на достъпа на националния отбор на страната до международни състезания, включително Олимпийските игри в Токио. Те се обявиха и за лишаването на белоруската държавна телевизия от правата за излъчване на мачове от Европейското първенство по футбол и прехвърлянето на тези права безплатно на независимия телевизионен канал Белсат, чийто седалище се намира в Полша.

САЩ удължиха санкциите срещу Беларус

САЩ удължиха санкциите срещу Беларус с още една година, пише БГНЕС. Президентът на САЩ Джо Байдън удължи санкциите от 2006 г. срещу Бел...

Освен това, се предлага да се създаде международен трибунал, който да преследва лицата, свързани с властите, за предполагаеми престъпления. Авторите призовават международната общност да помогне при търсенето на доказателства за тези престъпления и приветстват инициативата на редица държави от ЕС да подготвят съдебни дела в този контекст на принципа на универсалната юрисдикция. Както всички други резолюции на ЕП, този документ има чисто консултативен характер и не е задължителен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Когато самолетите са 1:30, а снарядите 1:10, нямаме шанс за победа: Зеленски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа