Европа обмисля нова COVID стратегия: Да живеем с вируса както с грипа

9658
Европа обмисля нова COVID стратегия: Да живеем с вируса както с грипа
Снимка: iStock

Когато започна пандемията от коронавирус, на испанците беше наредено да си останат у дома за повече от три месеца. Седмици наред не ги пускаха навън дори, за да спортуват, а на децата беше забранено да посещават детски площадки. Икономиката на практика спря.

Според властите драконовските мерки са предотвратили пълен колапс на здравната система и това е спасило много човешки животи. Но днес, почти две години по-късно, Испания се готви за различен подход спрямо COVID-19, пише AP.

С едно от най-високите нива на ваксинация в Европа и едновременно с една от най-разбитите икономики, правителството на Испания полага основите за третиране на следващата вълна от вируса не като спешен случай, а като болест, която ще остане тук и с нея ще трябва да живеем. Впрочем подобна стъпка се обмисля и във Великобритания.

Идеята е да се премине от режим на криза към режим на контрол на заболяването, така както когато се справяме с грип или морбили. Това означава да се приеме, че ще възникват инфекции и в бъдеще и да се осигурят допълнителни грижи за хората в риск и пациентите с усложнения.

Испанският премиер Педро Санчес поиска Европейският съюз да обмисли подобни промени сега, когато вариантът Омикрон показа, че болестта става по-малко смъртоносна.

Руски генетик за Омикрон: Природата реши да ни постави на място

Симптомите при пациенти, засегнати от варианта Омикрон, са почти същите като при тези с Делта. Значителните разлики се установяват едва...

Световната здравна организация от своя страна обаче засега е на мнение, че е твърде рано да се обмисля незабавна промяна. Организацията няма ясно определени критерии за обявяване на COVID-19 за ендемична болест, но експертите й по-рано посочиха, че това ще се случи, когато вирусът стане по-предвидим и няма устойчиви огнища. Главният епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи заяви пред Световния икономически форум в понеделник, че COVID-19 не може да се смята за ендемичен, докато не спадне до „ниво, което не застрашава обществото“.

Все пак Европейският център за превенция и контрол на заболяванията посъветва държавите да преминат към по-рутинни мерки срещу COVID-19, след като острата фаза на пандемията приключи. Имунитетът, придобит от ваксина, в съчетание с големия брой преболедували, предлага възможност да се концентрират усилията за превенция, тестове и ресурси за проследяване на заболяването върху умерено до високорискови групи, коментира д-р Салвадор Тренче, ръководител на Испанското дружество по семейна и общностна медицина.

"COVID-19 трябва да се третира като останалите болести“, настоя той пред Асошиейтед прес. И обществеността трябва да се примири с идеята, че някои смъртни случаи от COVID-19 „ще бъдат неизбежни“, добави още. „При шестата вълна не можем да правим същото като при първата: моделът трябва да се промени, ако искаме да постигнем различни резултати“, каза той.

Заради рекордния брой случаи на Омикрон много страни вече се отказват от мащабно тестване и съкращават времето за карантина, особено за работници, които показват симптоми, подобни на настинка. От началото на годината учебните занятия в испанските училища се спират само при големи огнища, а не с първия докладван случай, както беше досега.

В Обединеното кралство носенето на маски на обществени места и паспортите за COVID-19 ще бъдат премахнати от 26 януари, обяви премиерът Борис Джонсън в сряда. Според официалната статистика  95% от британското население е развило антитела срещу COVID-19 след преболедуване или ваксинация.

Омикрон: Преболедувалите или ваксинираните са по-добре защитени?

Повечето правителства, с изключение на някои като австралийското, приемат преболедуването като доказателство за имунитет срещу Ковид-19...

Засега дискусията за преминаване към ендемичен подход към вируса обаче е ограничена главно до богатите нации, които могат да си позволят да говорят за най-лошото от пандемията в минало време. Техният достъп до ваксини и стабилните им системи за обществено здравеопазване са предмет на завист за развиващия се свят.

Също така не е ясно и как една ендемична стратегия би могла да се съвмести с подхода „нулев Covid“, възприет от Китай и други азиатски страни, и как това би се отразило на международните пътувания.

Освен това за някои европейски правителства идеята за нормализиране на COVID мерките влиза в противоречие с усилията им да засилят ваксинацията сред нежелаещите да се имунизират групи от населението. Такъв е случаят с Германия, където по-малко от 73% от населението е получило две дози и процентът на заразяване бележи нови рекорди почти всеки ден. Затова там сравненията с Испания или която и да е друга страна засега се отхвърлят.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа