Ангел Кунчев: Много вероятно е това да бъде последната КОВИД вълна

4232
Ангел Кунчев: Много вероятно е това да бъде последната КОВИД вълна
Снимка: Actualno.com

Има голяма вероятност това да е последната вълна на КОВИД, при която вариантът Омикрон постепенно да се превърне в един от многото респираторни вируси, като се надяваме, че той вече няма да представлява чак такъв голям проблем за здравната ни система. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на заседание на Комисията по туризъм днес.

Вълната има нови белези и този път не се налага национално затваряне. Сега вече следваме нов, мултифакторен подход, при който се следят общо 16 различни показатели, сред които брой повиквания към Бърза помощ за 24 часа, отсъствия на децата от детските градини и училища и др. Новият план е съобразен с особеностите на Омикрон – той ще засегне много хора, но не толкова тежко, заяви главният здравен инспектор. Благодарение на мерките против КОВИД сме смъкнали нивото и на други инфекции, изтъкна той.

Ангел Кунчев: В самоизолация са всички от КСНС при президента

Всички участници в Консултативния съвет при президента са се самоизолирали, в момента се проверяват тестовете им и се очаква нареждане ...

Доц. Кунчев обясни, че се опитват да избегнат резките промени при налагане на мерките и да има предвидимост, тъй като е ясно, че туризмът е засегнат в много голяма степен от КОВИД кризата и икономическите субекти понасят огромни щети в тази ситуация.

На въпрос докога ще продължат рестриктивните мерки, доц. Кунчев обясни, че се очаква до три седмици да се достигне пикът на вълната, след това тя постепенно ще утихва. Въпреки това той поясни, че няма научен център в света,който да може да прогнозира с точност това. Но определено на база досегашния опит може да се предвиди, че вълната ще отбележи пик през февруари и след това ще последва спад. Мерките ще бъдат въведени засега само в някои области с висока заболеваемост, а не на национално ниво като ще се започне от областите Благоевград и Смолян, където са по-високи стойностите заради ски курортите, уточни той.

Главният здравен инспектор поясни още, че са възприети мерки за ограничаване на влизането в страната ни от държави попадащи в червената зона. Мерките са съобразени и с нивото на ваксинация в отделните страни. Така например се либерализира режимът към държави като Израел, където ваксинационното покритие е изключително високо и дори поставят вече четвърта доза.

Същевременно е ограничено влизането от съседни страни като Турция или Сърбия, където заболеваемостта остава висока. Като цяло, по думите му, в момента имаме адекватен режим на контрол с недопускане на голямо количество болни, които допълнително да внасят вируса у нас.

От глупост ще съборят и зимния туризъм, прогнозира Борисов (ВИДЕО)

От глупост служебното правителство ще събори и зимния туризъм. Това прогнозира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща в централата на п...

На въпрос на Actualno.com защо в област Кърджали от много време стои ниска заболеваемост от КОВИД, доц. Кунчев отговори, че това се дължи на няколко фактора. На първо място донякъде на възрастовата структура на населението както и на отдалечеността на населените места, които са по-малки и пръснати в планината, а това дава отражение върху бройките. Той обаче предупреди, че  областите с по-ниска заболеваемост едва ли ще останат такива - очаква се в края на януари – началото на февруари там също да нарастнат заразените.

Actualno.com зададе въпрос и относно липсата на коректна седмична статистика за карантинираните активни случаи у нас. Както вече писахме, от няколко седмици тази статистика не се поддържа. Според цифрите в нея излиза, че хиляди официално открити случаи на КОВИД не са карантинирани. Доц. Кунчев отговори, че това е въпрос на функционалност и добави, че той самият не следи показателите, така че е необходима допълнителна проверка.

Припомняме, че по този повод Actualno.com изпрати и уведомление до здравния министър проф. Асена Сербезова.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване