Европейската комисия стартира дело срещу Унгария за сваляне на радиостанция от ефир

982
Европейската комисия стартира дело срещу Унгария за сваляне на радиостанция от ефир
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия започна дело срещу Унгария за сваляне от ефир на водеща независима радиостанция, често критикуваща премиера Виктор Орбан. Станцията Klubradio трябваше да започне да излъчва само онлайн от февруари, след като загуби съдебено дело за запазване на лиценза си за излъчване, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

През септември държавният медиен регулатор заяви, че Klubradio многократно е нарушил административните правила и през март присъди радиочестотата на обект, чийто собственик е свързан с Орбан. Съдбата на станцията привлече международно внимание, като Европейската комисия и Съединените щати изразиха опасения, че нейното изчезване от ефира допълнително ще навреди на свободата на медиите в Унгария.

Унгария запозна ЕК с плана си за използване на фонда за възстановяване

Унгария представи на Брюксел национален план за използване на фонда на ЕС за възстановяване след пандемия, съобщи Европейската комисия,...

Брюксел заяви, че сега официално е стартирал "процедура за нарушение", която може да доведе до съдебни действия срещу Будапеща по случая. "Комисията смята, че решенията на унгарския медиен съвет за отказ за подновяване на правата на Klubradio са били неправомерни и непрозрачни и следователно в нарушение на законодателството на ЕС", се казва в изявление на ЕС. "Комисията също така счита, че унгарският национален закон за медиите се прилага по дискриминационен начин в този конкретен случай".

Вера Йоурова, комисар на ЕС по ценностите и прозрачността, заяви, че Брюксел е "предупредил унгарските власти и ги е помолил да намерят решение, така че Klubradio да може да продължи да излъчва". "Те не предприеха действия. Сега стартираме процедура за нарушение от страна на Унгария в отговор на неспазване на правилата на ЕС за телекомуникациите", написа тя в Twitter.

Klubradio, която започна да излъчва през 90-те години, трябваше да води поредица от правни битки, за да остане в ефир скоро след като дясното правителство на Орбан дойде на власт през 2010 г. В продължение на няколко години тя работеше с краткосрочни лицензи, което според станцията е затруднило привличането на рекламодатели. "Репортери без граници“ през тази година свали Унгария с три места в годишния си Индекс за свобода на пресата до 92-ро, заявявайки, че правителството на Орбан "продължава да разширява своята хегемония над унгарския медиен пейзаж“. През последните години повечето независими търговски обекти или са изчезнали, или са били закупени от правителствени съюзници, получаващи огромни доходи от държавни реклами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа