Европейската комисия: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти

2302
Европейската комисия: Трябва да има разследване при случаи на насилие срещу журналисти
Снимка: БГНЕС

Държавите-членки са отговорни за провеждането на разследване при насилие срещу журналисти по време на демонстрации. Това казаха от Европейската комисия по повод случаите на пострадали журналисти по време на протестите в София, предаде БНТ.

От Еврокомисията напомнят, че журналистите трябва да могат да вършат работата си, дори по време на демонстрации. В Брюксел следят внимателно събитията в България. Според Еврокомисията по време на протестите няма място за насилие, а употребата на сила трябва да бъде пропорционална.

Европейските социалисти и демократи подкрепиха протестиращите

Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент застанаха зад исканията на протестиращите българи в официално съобщение, ...

“Европейската комисия вярва, че свободата на медиите е основен принцип в нашето общество и затова журналистите трябва да могат да действат в условия, които позволяват да си вършат работата. В Евросъюза ние спазваме принципите на правовата държава, имаме система, според която държавите-членки са отговорни за провеждането на разследвания при случаи на насилие срещу журналисти, както и за всякакви други за актове на насилие по време на демонстрации“, казва говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

От Еврокомисията припомниха, че продължават да следят и изпълнението на реформите в правосъдната система и борбата с корупцията. В края на месеца Брюксел представи своя доклад за България в рамките на новия механизъм за наблюдение на спазването на принципите на правовата държава.

“Както казахме в последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, България е постигнала достатъчен напредък, за да покрие ангажиментите, поети при присъединяването към ЕС. Но в същото време трябва да гарантира продължаването и изпълнението на необходимите реформи. Как ще стане това? Ние очакваме такива гаранции от създадения в страната постмониторингов съвет. В същото време работим с България в рамките на новия Механизъм за спазване на принпиците на правовата държава, който ще даде възможност на Комисията да оцени работата на страната по осъществяване на необходимите реформи“, заявява Кристиян Виганд, говорител на Европейската комисия.

Междувременно лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъди ситуацията в България с председателя на Европарламента Давид Сасоли. И двамата смятат, че правото на протест трябва да бъде уважавано, а полицейското насилие е неприемливо. Групата на социалиситте и демократите в ЕП изрази солидарност с протестиращите в България и съобщи, че ще поиска дебат в пленарна зала за събитията в страната.

Твърденията, че МВР нарочно е арестувало и тормозило определени хора от протеста, стават много силни

„Това, което видях, беше брутална полицейска агресия, предизвикана от политическа репресия”. В това е убеден Борислав Сандо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа