Европейската космическа агенция набира нови астронавти

1696
Европейската космическа агенция набира нови астронавти
Снимка: iStock

Европейската космическа агенция набира нови астронавти единадесет години след последния подобен конкурс. Този понеделник европейската агенция обяви, че искат да подготвят между четири и шест нови астронавти, предимно жени, съобщава „Евронюз“, цитирана от БГНЕС.

Кампанията ще започне на 31 март и ще продължи до 28 май. Целта на агенцията е да предприеме „истинска смяна на поколенията“, както е уточнено в изявлението. След като периодът на представяне на кандидатури завърши ще започне процес на подбор на шест фази и се очаква да приключи през октомври 2022 г. 

Астронавтите от NASA излязоха да поработят в открития Космос (ВИДЕО)

Американските астронавти Майкъл Хопкинс и Виктор Глоувър излязоха в открития Космос от борда на Международната космическа станция /МКС/...

Генералният директор на ЕКА Ян Вьорнер от Германия обяви, че Европа е центърът на космическите изследвания. "Европа заема своето място в центъра на космическите изследвания. За да отидем по-далеч от всякога, трябва да разширим погледа си, както никога досега. Този процес на набиране е първата стъпка към това", споделя Вьорнер.

Фокусът на кандидатурите ще бъде насочен към жените, тъй като ЕКА иска да разшири половото разнообразие сред космонавтите. Изявлението продължава, че целта ще бъде да работим с други космонавти от европейската агенция, които да бъдат от съществено значение в „новата ера на космическите изследвания. 

Европейската космическа агенция е основана през 1975 г. с участието на десет европейски държави, днес има 22 държави. От 1978 г., три години след основаването на ЕКА, има само три процеса на подбор. Последният е през 2009 г., когато през май същата година са избрани седемте космонавти, които сега действат. Те са шест мъже и една жена от Дания, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

Четири месеца по-късно, през септември, шестима от тези астронавти започнаха основното си обучение, тъй като седмият, германецът Матиас Маурер, се присъедини през юли 2015 г. Оттогава няма други назначения в ЕКА. Въпреки това, ще трябва да изчакаме, тъй като това ще бъде следващият 16 февруари, когато агенцията ще даде повече подробности за новата кампания за набиране на космически средства.

Сред тези мъже и жени са следващите астронавти, които ще летят до Луната (ВИДЕО)

НАСА обяви кои са 18-те астронавти - 9 мъже и 9 жени, които ще преминат подготовка за програма "Артемида". Двама от тях - жена и мъж, щ...

Седалището на европейските астронавти е в германския град Кьолн. Според EКA кандидатите трябва да имат научни познания и посочва, че идеалната възраст е между 27 и 37 години. Кандидатите трябва да знаят английски и по време на обучението си ще учат и руски език, вторият официален език на Международната космическа станция.

„Разнообразието в EКA не трябва да се отнася само за произхода, възрастта, обучението или пола на нашите астронавти, може би и за физическите увреждания“, добави директорът на EКA за изследване на хората и роботиката Дейвид Паркър, който ще стартира за тази цел „Проект за жизнеспособност на парастронавтите“ ", което не беше уточнено в детайли.

Новите космонавти на Европейската космическа агенция ще се обединят с настоящите астронавти на ЕКА, както обясниха източници на „Евронюз“. Сред тях Лука Пармитано, който е кореспондент на тази станция по време на мисията си в Международната космическа станция. Сред приключенията, които Пармитано излъчи за „Евронюз“ има исторически моменти като първата извънкорабна дейност в открития космос на две жени на МКС или обяснението как микрогравитацията влияе върху човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа