X
 
 

Европейските служби искат ЕУЛЕКС да остане в Косово

682 0
Европейските служби искат ЕУЛЕКС да остане в Косово
Снимка: iStock
Агенция „Европа” публикува документ на Европейската служба за външни дейности, в който се настоява мандатът на мисията на EULEX в Косово да бъде удължен до юни 2022 г. с бюджет от 77 млн. евро, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

(EULEX Kosovo, или European Union Rule of Law Mission in Kosovo) е мисията на Европейския съюз в Косово.

Тачи: КФОР е все по-малко необходим, Косово се стреми към НАТО

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че присъствието на КФОР става все по-малко необходимо. Това изказване той направи по време на ц...

Документът е предназначен за Комитета по политика и сигурност на ЕС и в него се подчертава, че на мисията ще ѝ бъдат необходими допълнително две години, за да приключи набелязаните задачи.

Мандатът на EULEX изтича на 14 юни 2020-а.

Искането не е резултат от провал на виждането за постигане на крайната цел, а на оценка, че подкрепата, която мисията получава, трябва да бъде по-голяма от предвиденото. Очевидна е необходимостта на Косово да запази наследството на EULEX. В същото време следва да се подчертае изключителната роля на мисията в диалога между Сърбия и Косово, се казва в документа.

Според Европейската служба за външни дейности, задачите, които EULEX изпълнява „продължават да бъдат от полза за интересите на ЕС”, поради което мандатът ѝ трябва да бъде удължен до 14 юни 2022 г., вместо до 2020 година.

Глас от управляващите в Прищина: Идеята за "Мини-Шенген" е грешка

Заместник-председателят на Демократичния съюз за Косово Вьоса Османи заяви, че Балканският "Мини-Шенген" е грешка на балканските лидери...

Припомняме, че мисията действа в рамките на Временната администрация на ООН в Косово (UNMIK) и има за цел да помогне за установяването на демократичните принципи, върховенството на закона, спазването на човешките права и представителството на всяко етническо малцинство във властта в новосъздадената държава Косово.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители