X
 
 

САЩ: Сърбия скоро няма да признае Косово

549 0
photo of САЩ: Сърбия скоро няма да признае Косово
Снимка: iStock/Guliver
В интервю за телевизия RTV Vojvodina специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър заяви, че взаимното признаване между Косово и Сърбия ще бъде много труден въпрос за обсъждане и че не би било реалистично да се очаква от Белград скоро да признае най-младата държава на Балканите, и със сигурност не в замяна на премахването на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната.

„Взаимното признаване ще бъде много труден въпрос за обсъждане. Единственото място, където това може да се постигне, не са медиите, вестниците или телевизиите, а масата за преговори“, подчерта американският дипломат, цитиран от "Фокус".

Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани

Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър е на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Алек...

Палмър заяви, че преговорите може да бъдат възобновени, като същевременно призова Косово да премахне митата, а Сърбия - да спре кампанията за оттегляне на признаването на независимостта му. Той също така изключи по-широко участие на САЩ в диалога, както и идеята за подялба или размяна на територии. Американският дипломат повтори позицията на САЩ, че взаимното признаване ще бъде идеалното решение за нормализиране на отношенията, но също така не изключи възможността за постигане на споразумение, „което не би било взаимно признаване, а нещо, което би било много по-добро от това, което страните имат в момента“.

„Има някои неща, по които в момента страните могат да се споразумеят по-лесно и това би помогнало за успокояване на ситуацията. Но това не зависи от мен, зависи от страните да решат. САЩ се интересуват от нормализиране на отношенията и няма да налагат никакви рамки на споразумението“, увери Палмър.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално