Франция иска избори в Източна Украйна през първата половина на годината

2053
Франция иска избори в Източна Украйна през първата половина на годината
Снимка: Getty Images/Guliver

"Нормандската четворка" иска изборите в източната част на Украйна да се състоят в първата половина на 2016 година. Това съобщи външният министър на Франция Жан-Марк Ейро, предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че участниците в срещата на външните министри на Франция, Германия, Русия и Украйна са „разгледали предложенията, подготвени от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)” по отношение на местните избори и ролята на политическите партии в тях.

Янукович се връща в Украйна

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович има намерение да се върне в страната си и във връзка с това ще предприеме необходимите дей...

"Подчертахме важността на изработването и приемането на закон за изборите от правителството и парламента на Украйна, за да стане възможно провеждането на местните избори", посочи главата на френското външнополитическо ведомство и подчерта, че изборите в тази част на Украйна трябва да протекат по украинските закони и при спазване на международните стандарти.

"Нормандската четворка" е преговорен формат по украинския конфликт. Ангажирани участници в разговорите са Париж, Берлин, Москва и Киев. Най-важният пробив в този формат е известен като "Мински договорености" въз основа на които се сложи край на активните бойни действия в тази част на Украйна, върху която Киев иска да поеме пълен контрол. Украинските власти не искат да допуснат възможността районите извън техен контрол да легитимират самоуправлението си, макар и в рамките на държавата. От своя страна сепаратистите, подкрепяни от Русия, настояват на възможно най-пълна независимост от Киев на региона на Донбас. Там живеят предимно рускоговорещи граждани на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа