Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?

3209
Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден?
Снимка: БГНЕС

Яйцата, олицетворяващи новия живот и възкресението, Христовата кръв, пролята, за да бъдат изкупени на кръста греховете на хората, са едни от най-ярките символи на Великден, задължително присъстващи на празничната трапеза, обагрени в цветовете на дъгата. Яйцата присъстват и на трапезата, и в църквата на Великден, а боядисването им е традиция по-стара, отколкото предполагаме.

Откъде идва традицията да се боядисват яйца в четвъртък преди Великден?

Макар много легенди да свързват традицията да се боядисват яйца за Великден с Мария Магдалена и с майката на Христос, с кръвта му, пролята на кръста и обагрила в червен цвят носените от нея яйца, най-вероятно, според някои източници, боядисването на яйца е кралска традиция, започнала като жест на английския крал Едуард I към верните му поданици, които получили на Великден през 13 век 450 яйца с позлатени листа като специален празничен дар. Това обаче не е безспорно доказано и историци и учени все още спорят по темата, свързана с произхода на традицията, останал загадка за тях. Според последните проучвания, данни и доказателства вероятно традицията води свето начало още от праисторията, но с установяването на християнството, били свързана с Възкресението на Иисус. Боядисани и украсени щраусови яйца, открити в Египет, датиращи 2000 години пр.н.е. и свързани също с Възкресението според събраните исторически данни и доказателства, водят до тези предположения на учените.

Още: Боядисване на яйца 2024 г.: Легенди, вярвания, техники и обичаи

У нас историята на украсяването на яйца ни връща в Римската епоха, от която е открито украсено с цветни стъклени смалти яйце. Боядисани яйца са намерени и при погребения от XI-XII век по земите на западните славянски народи. Всичко това не дава обаче нито категоричен отговор кога, къде и защо се е зародила традицията да се боядисват яйца за Великден, нито защо боядисват яйцата в четвъртък преди Великден, а не в сряда или петък например.

Защо се боядисват яйцата в четвъртък преди Великден – как е избран денят?

Велики четвъртък се отличава от останалите дни от Страстната седмица, защото именно този четвъртък е Тайната вечеря, на която Христос разкрива пред учениците си как един сред тях ще го предаде, ще се отрече от него, как ще бъде разпънат на кръст и каква ще е съдбата му. След вечерята Христос взима хляб, благославя го, разчупва го, подава от него учениците си с думите „Вземете, яжте, това е моето тяло!“, поради което днес считаме козунака, неделима част от светлия празник редом с яйцата, за символ на Христовото тяло. Така именно Велики четвъртък се счита за различният, най-специалният ден от седмицата на страдания, предшестваща чудото на Възкресението.

Освен на Велики Четвъртък яйца днес се боядисват и в съботния ден. Фактът, че четвъртък е работен ден от незапомнени времена за разлика от самия Великден, поражда необходимостта да има още един ден – почивен, през който домакините да имат благословията да боядисат яйцата и замесят козунаците за празника и този ден е именно събота.

Още: Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Дали ще боядисате символа на Възкресението – яйцата в четвъртък или в събота е въпрос на личен избор и възможности. Нито изборът на ден, нито това колко шарени са те има отношение към надеждата, вярата и символиката, скрити под черупките им. Естествено традициите са част от корените и религията ни, така че е добре да ги спазим и да обагрим яйцата на Велики четвъртък, ако сме вкъщи и имаме тази възможност.

Желаем ви светли празници!

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?
Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Един крал попаднал в плен на своите най-големи врагове. А те му поставили интересно условие, за да се спаси. – Има само един начин да избегнеш...