Франция ще предложи план за Сирия, френският посланик у нас призова Русия да сътрудничи

2160
Франция ще предложи план за Сирия, френският посланик у нас призова Русия да сътрудничи
Снимка: Getty Images/Guliver

Дали ще има нови удари в Сирия, зависи само от сирийските власти и неговите съюзници, каза френският посланик в България Ерик Льобедел. Той посочи, че от 2013 година беше поет ангажимент, защитен и от Русия, за унищожаване на химическите оръжия в Сирия, но и досега нямало гаранции какво е свършено.

Льобедел заяви пред Нова телевизия и, че още днес (16 април) Франция ще предложи на Съвета за сигурност (СС) на ООН да бъде приет план в четири стъпки за Сирия. Първата е проверка какви запаси има от химическо оръжие има режима на Башар Асад и то да бъде унищожено. Втората стъпка е окончателно унищожение на "Ислямска държава", а третата е да бъдат спрени боевете в Източна Гута и да има се реши хуманитарната криза. Последната стъпка е намиране на трайно политическо решение, уточни Льобедел.

Тръмп иска други да поемат бремето за Сирия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп държи на изтеглянето на американските войски от Сирия, веднага след като приключи операцията срещу груп...

Френският посланик заяви, че всъщност съдбата на режима на Башар Асад попада в последната стъпка на плана за Сирия. Не може всичко да стане наведнъж – трябва сирийците да изберат съдбата си, в съгласие с международната общност, включително и Русия, каза френският дипломат. Според него ще има момент, в който Асад ще си замине, защото няма дългосрочно бъдеще с него. Трябва да убедим нашите руски приятели, че е време те да играят конструктивна роля в Сирия, заяви Льобедел.

Не става въпрос за Трета световна война, подчерта френският посланик, коментирайки присъствието на Русия в Сирия. Русия има интереси в Сирия, но тя не ги отстоява по конструктивен начин, смята Льобедел, визирайки 12-те случая на вето в СС на ООН от страна на Русия за резолюции за ситуацията в Сирия. Форумът в Астана за Сирия не е достатъчно широк, каза още френският дипломат.

Когато се осъществяват военни действия, трябва да има и политическо уреждане на въпроса, заради който започват военните действия, коментира Льобедел, след като беше попитан как да се вярва на държава, чийто бивш президент (бел. ред. - Никола Саркози) е обвинен във финансиране от репресивен режим, подобен на този на Асад - режимът на Муамар Кадафи в Либия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа