Фукуяма: Русия е фашистка диктатура, а Унгария отдавна не заслужава да е член на ЕС

13712
Фукуяма: Русия е фашистка диктатура, а Унгария отдавна не заслужава да е член на ЕС
Снимка: Getty Images

Унгария не заслужава да бъде член на Европейския съюз, тя отдавна не би трябвало да се брои за демократична държава. А в Русия е на власт националистически режим, който е отрязъл шансовете за каквито и да било алтернативни варианти за управление. Това е мнението на политолога от Станфордския университет и изтъкнат американски философ Франсис Фукуяма.

Ето основните моменти от неговите изказвания в интервю за "Радио Свобода":

Русия наподобява нацистка Германия

Още: САЩ: Русия се е намесила в най-малко 11 избори в 9 държави

На въпрос какви трансформации преживява в момента Русия и как може да се характеризира кремълският режим днес, авторът на "Края на историята" казва: "Русия се превърна във фашистка държава. Това е изключително националистически режим, който е централизирал цялата власт и е отрязал всички алтернативни центрове за управление. Не само чуждите компании напуснаха Русия поради невъзможността да работят там, но виждам и, че имотите на много руски олигарси също са национализирани през последните няколко месеца. Цялата икономическа власт е централизирана в Кремъл, което пресича всички алтернативни политически организации, всички алтернативни източници на информация.

Това е фашистка диктатура с реваншистка външна политика. Това е страната, която се доближи възможно най-близо до нацистка Германия след нейното поражение".

Да се коментира украинската контраофанзива от гледна точка на НАТО-вските доктрини е грешка

Помолен да коментира развоя на украинската контраофанзива и песимистичните оценки на много западни политици и анализатори относно нейното бавно напредване, Фукуяма казва: 

Още: Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна

"Западните критики на украинската контраофанзива не помагат. Хората, които я критикуват, не разбират условията, при които украинците се сражават в тези битки. Струва ми се, че сравняването с доктрините на НАТО не помага много тук - в края на краищата, например, Украйна никога не е имала превъзходството във въздуха, което е имал Алиансът при провеждането на такива операции."

По думите му независимо от трудностите, с които се сблъсква украинската контаофанзива, тя успя да принуди руския Черноморски флот да напусне Крим и да се изтегли към руските пристанища след успешните украински атаки срещу неговите кораби. 

"В момента повечето от успехите на украинската армия не се дължат на танкове или тежки оръжия, а на действията на пехотата. Това е заради спецификата на руската отбрана. Следователно няма причина да се спира контранастъплението заради наближаващите дъждове и зимни условия, които не са подходящи за настъпление на бронирани машини", смята той.

Украйна ще бъде в ситуация, подобна на Израел 

След края на войната ситуацията в Украйна ще бъде донякъде подобна на тази в Израел, смята американският философ. 

"В смисъл, че Русия няма да изчезне никъде. Украинската победа, както повечето хора я разбират, е връщане към границите от 1991 г. Това обаче няма да унищожи Русия.  

Няма да е като Германия или Япония през 1945 г., когато тези страни бяха победени. Русия има ядрени оръжия, има петрол и много ресурси. И Украйна, според мен, не може да унищожи Русия военно, както нейните съюзници унищожиха хитлеристка Германия."

Още: Нова тъмна ера ще разбие "розовите" илюзии на Запада

"Русия ще остане и най-вероятно ще остане достатъчно мощна. Така че в този смисъл, ще бъде като в Израел. Дори да бъде изгонена Русия от цялата украинска територия, тя пак ще си остане сериозна заплаха. Затова смятам, че членството на Украйна в НАТО е много важно и е единственото, което може да спре руските посегателства за завладяване на Украйна в бъдеще. Украйна ще трябва да има достатъчно оръжия, за да се защитава в дългосрочен план, дори ако успее да освободи завзетите си в момента територии."

Ако Украйна загуби, всяка държава по границата с Русия ще е заплашена

Как ще се промени светът при всеки от двата сценария - при победа и при загуба на Украйна във войната? На този въпрос Фукуяма отговаря така: 

"Ако Украйна победи и изгони Русия от територията си, това ще покаже, че съвременната либерална демокрация има силата да се защити. В края на краищата много хора са скептични по отношение на това, вярвайки, че демокрациите са отслабнали и не могат да осигурят собствения си суверенитет. При победа на Украйна тези скептици ще видят, че това не е така.

Ако Украйна не успее да победи и Русия запази завзетите територии, това ще покаже, че подобна агресия си струва. И всяка друга държава на границата с Русия ще трябва да се тревожи.

Още: Фукуяма с прогноза за изхода от войната: "Почвата за масовия руски провал вече е положена"

Наскоро посетих Казахстан и хората там са притеснени. Путин всъщност каза, че Северен Казахстан е руска територия. (...) И има много такива примери - Грузия например, чиято политика се управлява от проруски олигарх", казва политологът.

Членството на Унгария в ЕС трябва да бъде преразгледано

"Не разбирам как страни като Унгария все още са членове на ЕС. Те вече не са демокрации", е мнението на Франсис Фукуяма. В момента Украйна е по-демократична държава от Унгария, добавя той.

Той отбелязва, че пътува редовно до Украйна от 2013 г. насам и смята, че през последните няколко години страната вече заслужава да бъде наричана либерална демокрация.  

"Виждам, че основните институции на либералната демокрация вече са тук. Има огромни проблеми с корупцията и доста слабо изпълнение на услугите от страна на властите. Но това е безкраен процес на реформи, който започна още преди войната. Сега се води война и усилията за борба с корупцията се засилиха. Има и много патриотизъм, хората са готови да се жертват в името на страната."

"Така че, в сравнение с някои настоящи членове на ЕС, Украйна заслужава сериозно внимание за членство. В момента Украйна е много по-демократична страна от Унгария", казва той.

Още: САЩ: Страните от НАТО са притеснени от връзките между Русия и Унгария

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа