САЩ: Русия се е намесила в най-малко 11 избори в 9 държави

2657
САЩ: Русия се е намесила в най-малко 11 избори в 9 държави
Снимка: Getty images

В доклада на американското разузнаване се посочва, че между 2020 и 2022 г. Русия е предприела "съгласувани усилия" за подкопаване на общественото доверие в най-малко 11 избори в 9 демократични държави, включително в САЩ. Допълнителни 17 демокрации са били обект на нападение чрез "по-слабо изразени" методи, включващи руски съобщения и дейност в социалните медии, които са имали за цел да засилят вътрешните наративи, свързани с честността на изборите, се добавя в доклада.

Още: САЩ: Русия е похарчила $300 млн., за да влияе на политици в над 24 държави

Каква е целта на Русия?

Русия използва шпионската си мрежа, държавните и социалните мрежи, за да подкопава общественото доверие в изборите по света, се посочва в доклад на американското разузнаване, публикуван днес и предоставен на около 100 държави.

"Русия се е съсредоточила върху провеждането на операции за намаляване на общественото доверие в честността на изборите", се казва в доклада, като се цитират констатации на американската разузнавателна общност. "Това е глобално явление. Нашата информация показва, че висши руски държавни служители, включително в Кремъл, виждат стойност в този вид операции за оказване на влияние и ги възприемат като ефективни", се посочва още в доклада на американското разузнаване. 

Оценката, която е изпратена в телеграма до посолствата на около 100 държави в Европа, Азия, Африка и Северна Америка, идва на фона на засиленото напрежение между Вашингтон и Москва заради пълномащабната инвазия на Русия в Украйна.

Какви механизми използва Русия, за да влияе на изборните процеси?

В доклада се твърди, че Русия използва както "скрити, така и явни механизми" за оказване на влияние върху изборите. Това включва мрежи за влияние, управлявани от нейната агенция за сигурност, Федералната служба за сигурност (ФСБ), която тайно се е опитала да сплаши служители на предизборната кампания на изборите в неуточнена европейска държава през 2020 г., се казва в доклада.

Още: Словакия обвини Русия в намеса в изборите 

Руските държавни медии са засилили "фалшиви твърдения за измами при гласуването" на множество избори в Азия, Европа, Близкия изток и Южна Америка през 2020 г. и 2021 г., се казва още в доклада.

Русия също така е използвала платформи за социални медии и "прокси уебсайтове", за да хвърли съмнение върху честността на изборите в една южноамериканска държава миналата година, се казва в доклада.

"За Русия ползите от тези операции са две: да посее нестабилност в демократичните общества и да представи демократичните избори като нефункционални, а излъчените в резултат на тях правителства - като нелегитимни", се казва в доклада.

Съединените щати признават "собствената си уязвимост към тази заплаха", като руските участници са се стремили да подкопаят общественото доверие в изборите през 2020 г., които президентът Джо Байдън спечели срещу Доналд Тръмп.

На брифинг за медиите служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че Русия е била окуражена да продължи с операциите за влияние върху изборите след предполагаемия си успех в разпространението на дезинформация за изборите в САЩ през 2020 г. и пандемията от Ковид-19.

Още: Русия залива с дезиформация Словакия в навечерието на парламентарните избори 

"Русия се възползва от това, което възприема като сравнително евтин успех през 2020 г. в Съединените щати, за да предприеме това в по-широк, глобален мащаб", заяви служителят при условие на анонимност. "Определено виждаме изборите в САЩ като катализатор."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Автобусна катастрофа в Перу, десетки са загинали

Байдън пусна снаряди и бронирана техника за Израел

САЩ: Грузинският закон за чуждестранното влияние ще навреди на връзките ни с Тбилиси

Нобеловата лауреатка Алис Мънро почина на 92

Загинали и ранени след автобусна катастрофа във Флорида (ВИДЕО)

Съпруга на милионер изтормози жена в Instagram, за да вземе името на акаунта й

"Това ще промени ситуацията на фронта": Блинкен с обещание пред Зеленски

Вече има ново американско оръжие на бойното поле, заяви Белият дом

Посланикът на САЩ в Германия напуска

"САЩ ще продължи да помага на Украйна": Блинкен със светкавична визита в Киев (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com