Германски компании помагат на Русия да строи в окупирания и разрушен Мариупол

16834
Германски компании помагат на Русия да строи в окупирания и разрушен Мариупол
Снимка: Telegram

Югоизточният украински град Мариупол в Донецка област беше напълно разрушен от Русия. Десетки хиляди цивилни граждани бяха убити или разселени. Възстановяването на града сега играе централна роля в руската пропагандна война. Според проучванията в нея участват и германски компании.

История на разрушението

В една от най-ужасяващите битки по време на руската инвазия в Украйна седмици наред руските войски бяха обсадили Мариупол на Азовско море, като измъчваха населението с глад и не щадяха нито пациентите в болниците, нито цивилните, които се криеха в местния театър. Много от оцелелите бяха прогонени от армията на Владимир Путин. Големият град беше напълно разрушен, след като украинците сдадоха последната си крепост - завода "Азовстал".

Още: Няма къде да живеем. Изхвърлиха ни: Това, което остана от Мариупол (ВИДЕО)

Когато руското знаме бе издигнато върху разрушените сгради на Мариупол, започнаха строителните работи по изграждането на "новия" град - с руски жители (или русифицирани украинци), построен по поръчка на Кремъл.

Това е толкова важно за руската пропаганда, че дори Путин лично се е запознал с хода на работата миналата година. "Ще възстановим апартаментите, училищата, болниците, театрите и музеите", каза издирваният от съда в Хага диктатор за Мариупол.

Германски фирми помагат на Путин

Но кой ще му помогне в този проект? Репортерите от политическото списание Monitor на ARD се впуснаха в търсене на улики и видяха, че германски компании също играят важна роля във възстановяването на Мариупол. Информацията им е от годишните отчети на конкретните фирми, от уебсайтовете на компаниите, от снимки и видеоклипове - навсякъде има доказателства и улики, пише Tagesschau.

Още: Германска телевизия със скандален репортаж от Мариупол, Украйна поиска обяснение

В разследването се появява името на компанията Knauf. Германската семейна фирма от регион Франкония, провинция Бавария, е световен лидер в производството на мазилки. От дълго време тя гради бизнес в Русия. 4000 служители на Knauf продължават да работят там и след войната.

Снимка: "Телеграм"

Ръководителят на компанията Николаус Кнауф беше почетен консул на Русия в продължение на повече от две десетилетия. Той дори е сниман да се усмихва до Путин. Кнауф продължава дейността си в Русия дори след анексирането на Крим, а през 2018 г. определя последвалите санкции срещу Москва като "ужасни". Сега той пише до Monitor, че осъжда руската агресивна война срещу Украйна и следва всички санкции на ЕС. Николас Кнауф обаче продължава да дава работа на около 4000 души в Руската федерация и твърди, че реализира продажби за милиарди.

Още: 17 руски военни отровени в Мариупол, окупаторите забраняват алкохола в града

"Идеята, че ако имам дъщерно дружество в Русия, само на руски територии, това няма отношение към санкциите, е абсолютен мит и не може да бъде по-далеч от реалността", казва експертът по санкционно право Виктор Винклер.

Официален оторизиран дилър на Knauf публично обявява, че е изградил проект за жилищна сграда със строителни материали на Knauf от името на руското Министерство на отбраната.

Критики в Германия: "Knauf циментират руската власт в окупирана Украйна"

Родерих Кизеветер, който е член на Бундестага (германския парламент) от ХДС и е председател на Комисията по външни работи, осъжда участието на германски компании в строителните дейности в Мариупол. "Те се поставят в услуга на една война, която нарушава международното право", смята той. "Това е много очевидно при Knauf, защото те всъщност циментират руската власт в окупираните територии, включително в Мариупол".

Още: Застреляни в тила или заклани на плажа: Украинските партизани прочистват окупаторите в Мариупол

Но Knauf не е изолиран случай. На снимките и видеоклиповете, анализирани от Monitor, на многобройни строителни обекти могат да се видят бетонни блокове, увити в зелено фолио. Върху него е изписан надписът на германска компания от Мюнстерланд в Северен Рейн-Вестфалия - WKB Systems. Наред с други неща, компанията оборудва инсталации за производство на бетонни блокове.

Основен акционер е руският олигарх Виктор Константинович Бударин. Бударин използва германската си компания като доставчик за Русия. Митническите данни, с които журналистите разполагат, сочат, че в продължение на няколко години WKB Systems е доставяла цели системи за фабрики за производство на такива бетонни блокове на руска компания - очевидно същата, която "бетонира" руската власт в Мариупол.

Още: Историята на единствения защитник на "Азовстал", който не се предаде в плен и се измъкна сам (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа