Разкази от Мариупол: Украинците мръзнат, окупаторите "русифицират" града и децата им (СНИМКИ)

16601
Разкази от Мариупол: Украинците мръзнат, окупаторите "русифицират" града и децата им (СНИМКИ)
Снимка: Telegram

След превземането на югоизточния украински град Мариупол в Донецка област от руснаците през април 2022 г., всичко там бе разрушено до основи. И всичко, което се отнася до Украйна, е безмилостно изкоренено.

Съпротивата е потушена още в зародиш с помощта на мащабни "филтрации". Единствено интервюта с местни жители и снимки от TikTok дават представа за щетите и за ежедневния живот под руски режим.

Нидерландската медия De Volkskrant разказва и показва как се живее в Мариупол почти година след началото на пълномащабната руска инвазия:

Разрушението

Всеки път, когато Екатерина обикаля улиците на Мариупол, тя знае, че може да бъде заловена. Всеки ден обаче заснема кадри на разрушени сгради, счупени прозорци и множество дупки от куршуми в стените, които все още са там. Вижда се, че градът все още страда от последиците от опустошителната обсада през март миналата година. Всеки руски войник на улицата може да провери телефона ти или някой да ти посегне, ако си украинец.

С видеоклиповете, които Екатерина споделя с хилядите си последователи в TikTok, тя иска да покаже как изглежда животът под руския режим. Започва да ги прави миналото лято, когато вижда кратки видеа в социалната мрежа за това как уж всичко върви толкова добре след "освобождаването" на града", казва жената в разговор с De Volkskrant.

На първо място обаче видеоклиповете са "за моите сънародници, които са напуснали Мариупол", казва тя. Често ги прави по молба на жители, които са си тръгнали от града. Във видеата Екатерина ги води на обиколка из останките от къщите, в които някога са живели, магазините, в които са купували хранителни продукти, и парковете, в които са играели децата им.

Екатерина не е единствената, която прави това. Десетки жители на Мариупол посещават разрушените сгради по молба, заснемат ги с телефоните си и споделят кадрите в TikTok. В социалната медия вече има хиляди скорошни видеоклипове от града.

Снимка: Telegram

Информацията от Мариупол е оскъдна. Последните двама останали западни журналисти - украинци от френската агенция AFP, напуснаха през март и в продължение на месеци липсата на електричество и интернет направи комуникацията почти невъзможна. Чрез снимките и разказите на жителите сега за първи път е възможно да се види как всъщност изглежда ежедневието там.

От нидерландската медия са анализирали над две хиляди видеа и изображения в социалните мрежи. Разговаряли са и с осем жители, които са останали в Мариупол или са се върнали там. Поради риска от репресии от страна на руснаците всички имена в репортажа са фалшиви, не са посочени и подробности за живота на хората.

Екатерина не е останала доброволно. Тя се опитва да избяга от Мариупол три пъти. Първо била спряна от танкове, после от самолети, които бомбардирали града, а последния път колата ѝ била ударена по време на обстрел през нощта. Все още предпочита да обърне гръб на тези разрушени улици, но единственият достъпен път от града води към Русия.

Сега тя и детето ѝ нямат друг избор, освен да останат. Всекидневният живот в града е труден за нея. "Вече нямам работа, а синът ми не ходи на училище. На него му омръзна да е постоянно затворен с мен", казва тя. "Отдавна сме се отказали да играем навън. След 15:00 часа вече не смеем да излизаме от къщи. Дори през деня не се чувстваме в безопасност на улицата".

Екатерина живее в къщата на приятели, които са успели да избягат от града и сега са на други места из Европа. От собствената ѝ къща е останало малко. Подобно на много други жилищни блокове, тя е разрушена от руските бомбардировки през март и април. Цялото ѝ имущество е в пламъци.

Много други жители на града също пращат снимки и видеоклипове на това, което някога е било хол, кухня и спалня в къщите им. 

Хиляди сателитни снимки на града, анализирани от медията, показват, че само в центъра една трета от сградите са повредени. Мащабът на разрушенията става очевиден, когато те се наложат върху картата на Мариупол - вижте снимки тук. В действителност вероятно са били разрушени много повече сгради, тъй като от въздуха се виждат само разрушените покриви, а не се виждат щетите по страничните стени. След обсадата украинските войници говорят за "град, който е разрушен на 90%".

Неизвестен брой цивилни граждани са убити по време на обсадата или са починали поради хуманитарната катастрофа след това. Украинското правителство изчислява, че повече от 25 000 души са загубили живота си. Между вълните на обстрела семействата погребват близките си в импровизирани гробове, във вътрешни дворове и градски паркове. Когато сраженията спират, много от тях са погребани отново. Някои жители, които са избягали, се завръщат, за да погребат достойно близките си. Около града се появяват поля, пълни с бели кръстове. На сателитни снимки все още се виждат контурите на тези полета с гробове.

В голямото гробище Стари Крим, намиращо се в покрайнините на града, от март насам са се появили около 8500 гроба, показва анализ на сателитни снимки от ноември миналата година.

ОЩЕ: Разкриха нови 10 000 гроба в Мариупол от началото на войната

Галина е друга жена, която остава в Мариупол. Свекърва ѝ е убита от руските бомбардировки през март. Мария пък е "една от късметлийките", по думите ѝ. Тя не е загубила членове на семейството си, но много "приятели, познати и съседи". "Виждала съм много трупове в града, когато имахме възможност да излезем отново на улицата", казва Мария.

Чичото на Екатерина е загинал, когато къщата му е била ударена. "Той загина заедно с приятел, който беше с него по това време. Почти нищо не беше останало от тях. Дори не знаем чии останки сме погребали. От къщата са останали само основите".

"Спомням си обстрела, страха, глада, студа, хилядите тела, стотиците гробове във вътрешните дворове, миризмата на трупове в разрушените къщи", казва Галина. За нея това е една от причините тя и синът ѝ да избягат от Мариупол миналото лято. Съпругът ѝ не искал да замине и останал. След един месец в бежански лагер Галина все пак решава да се върне със сина си. Оттогава насам тя се опитва заедно с жителите, които са останали, и с други, които като нея са се върнали, да започнат отново живота си.

Снимка: Telegram

Животът в разрушения град

Допреди няколко седмици Анна живеела в тъмната си къща, силно повредена по време на обстрела през март, а прозорците ѝ са изпочупени от "три огромни експлозии". Заедно със съпруга и децата си тя се опитва да възстанови нормалния си живот.

"Намерихме няколко стари прозоречни рамки, които все още имаха стъкла, и ги поставихме, за да имаме отново дневна светлина в къщата", разказва тя. "Съпругът ми поправи дупките в покрива, както можа. Сега живеем с цялото семейство в две отопляеми стаи, в които можем да поддържаме температура от 18 до 20 градуса".

През май, след като руските военни превземат града, Анна и семейството ѝ напускат Мариупол за кратко. Въпреки това, страхувайки се за имуществото си и за къщата, която са оставили, и загрижени за роднините си, те се връщат отново у дома след две седмици. "Независимо къде се намираш, мислите за родното ти място никога не те напускат", казва тя.

Особено през първите няколко месеца хората в града се опитват да оцелеят в "средновековни условия". Обитателите на жилищните блокове били принудени да приготвят храна на открити огньове във вътрешните си дворове. Носели вода от езера, кладенци и потоци, докато гранатите се сипели около тях. Нямало никаква комуникация с външния свят.

"В продължение на осем месеца живяхме без вода и електричество", казва Анна. От това лято руснаците са започнали да ремонтират електрическата, газовата и водопреносната мрежа. Водата от чешмата отново става достъпна.

Въпреки това животът е далеч от нормалния. Улиците са много по-малко оживени, отколкото преди. Според украински оценки - от първоначалните 430 000 жители са останали само около 100 000 души. По-голямата част от магазините са или празни, или разрушени. И дори тези, които вече са се включили отново към електричеството или газа, трябва да се справят с чести аварии.

Жителите понякога трябва "да излязат отново и да готвят на открит огън", казва Екатерина. "А ако няма вода за по-дълъг период от време, отиваме до кладенеца, който е на доста голямо разстояние".

В различни групи в Telegram се публикуват съобщения за холове, в които температурите падат под нулата тази зима. Цивилни граждани, които месеци наред са останали без отопление, електричество и интернет, или са останали без дом, се обръщат към местните власти или "пишат писма до пълномощниците на Путин", казва Екатерина. На една снимка се вижда плакат с надпис: "Помогнете ни, мръзнем. Нямаме отопление, газ, ток, вода".

Актьор от "Кухня" разби Путин за Донбас, в Мариупол Русия ремонтира като Майстор Тричко (ВИДЕО)

Руската пропаганда усилено работи да покаже, че ръководената от Владимир Путин държава възстановява т.нар. нови руски територии –...

Снимка: TikTok

До лятото руснаците са предоставяли хуманитарна помощ, казват жителите. В TikTok хората показват какво е имало в пакетите с храна. - консерви с риба или месо, торби с брашно, бутилки с вода, слънчогледово олио и макаронени изделия. Междувременно само пенсионерите, хората с увреждания и децата до тригодишна възраст получават спешна помощ, според документ на руските власти, с който са се запознали от De Volkskrant. Останалите жители трябва да купуват храна на пазарите или в някой от малкото все още отворени магазини.

През последните няколко месеца регионалното правителство отвори държавни магазини, които вече са добре заредени. Проруските TikTok-ове насочват камерите си към препълнените рафтове, докато се снабдяват с хранителни продукти.

Но недостигът и инфлацията са довели до повишаване на цените в държавните магазини. Екатерина често не може да си купи определени неща или отива и търси по-евтини оферти на пазарите или от частни лица. "Ако искате да си купите неща на по-ниска цена, трябва да обиколите половината квартал", разкрива тя.

Освен това много жители нямат почти никакви доходи поради липсата на работни места в града. Екатерина си седи вкъщи и е безработна. Някои жители - като Галина - си намират временна работа. "Работя в един магазин, но за много малко пари. Няма отопление, температурата не се покачва над 10 градуса, а за 12-часов работен ден получавам равностойността на 20 долара", казва тя.

Анна и съпругът ѝ избират да работят в сферата на строителството. Дори и без опит, можеш да започнеш веднага, казва тя.

Мариупол днес: Руините, показващи какво е руският начин на живот (ВИДЕО)

Битката за Мариупол завинаги ще остане един от емблематичните епизоди във войната, подпалена от руския диктатор Владимир Путин срещу Ук...

След завладяването Москва обещава да възстанови града. Денис Пушилин от незаконно анексираната Донецка област - т.нар. ДНР, дори вижда в Мариупол "бъдещ курорт". В руските сайтове за работа са публикувани десетки покани за Мариупол - търсят се работници за поправяне на покриви, водопроводчици, строителни работници, геодезисти.

Жители като Карина ползват TikTok, за да покажат контраста между разрушенията и това, което Мариупол е представлявал преди войната. Видеоклип отпреди войната, в който ученици танцуват във все още непокътнатото училище по танци, се прекъсва с кадри на същата зала за танци, само че този път със счупени прозорци, гледащи към руините. В друго видео на същата авторка се виждат нейните съученици и думите: "Останахме шестима. Бяхме 18".

Руските власти се фокусират върху "възстановяването" на града и го използват за своята пропаганда. Веднага след като първите новопостроени апартаменти са завършени в началото на септември, общината организира тържествено откриване. На малка площадка, заобиколена от руски знамена, първите наематели получават ключовете си. Руската държавна телевизия излъчва репортаж за събитието.

Проукраинските потребители на TikTok отговарят с видеоклипове, които показват как жителите на нов жилищен комплекс имат гледка към разрушените жилища от другата страна на улицата. От друга страна, проруските TikTok-ъри заснемат само новопостроените квартали.

Анализът на сателитните снимки показва как руснаците са издигнали поне 19 жилищни блока, откакто са започнали строителството през юни. Още 15 блока са в процес на изграждане. Това рязко контрастира с хилядите разрушени и предимно необитаеми сгради в други части на града.

Много хора, които вече нямат дом, все още чакат да получат място за живеене. Според жителите повечето жилища се предоставят на пенсионери, хора с увреждания и жители, които сътрудничат на наемателя. На строителните работници от Русия също веднага се предоставя жилище. Много от разселените хора сега са в дълги списъци на чакащите. "Никой от моите приятели не получи жилище", казва Екатерина. "Руснаците имат куп оправдания - или имаш грешно удостоверение, или нямаш всички необходими документи".

Преди да дойде руският мир: Как изглеждаше Мариупол на Коледа 2021 г. (ВИДЕО)

Жителите на Мариупол припомнят тези дни в социалните мрежи как е изглеждал техният любим град само преди една година - на Коледа 2021 г...

Много от жителите гледат прагматично на нещата. Анна например смята, че изграждането на руските апартаменти е "добра възможност" за хората отново да имат покрив над главата си. На други им е неприятно да живеят в къщи, построени от руснаци, които сами са разрушили целия град. "Разбира се, че е добре, че се строят къщи", казва Галина. "Хората се нуждаят от места за живеене. Но това не е подарък, а само компенсация за разрушеното".

Русификация

"Кощунство за града, за оцелелите и особено за мъртвите" - така Мария определя старанието, с което руснаците строят нови жилищни блокове върху руините на нейния град. Тя вижда не само как се строят руски апартаменти в Мариупол, но и как руснаците премахват всичко, което е украинско. "Това е непростимо", смята Мария.

Цяло чудо е как тя изобщо е оцеляла при обсадата. Дни наред Мария и съпругът ѝ остават на стълбището на сградата си, която няма бомбоубежище. "Най-лошото бяха самолетите. Тогава цялата сграда се тресеше като при силно земетресение", разказва тя. Положението става нетърпимо, когато на 12 март кварталът им е подложен на силен обстрел. "Навсякъде около нас горяха къщи и коли. Беше просто ад".

Събират топли дрехи и храна и напускат на 14 март. "Това беше последният път, когато видяхме къщата си", казва още тя. Докато бомбите падат наоколо, Мария и съпругът ѝ бягат в едно от предградията на Мариупол. Няколко дни по-късно жилищната им сграда е опожарена до основи. Сега Мария живее със семейството си в покрайнините на града и се грижи за застаряващата си майка. Опитва да запази спомена за предвоенния Мариупол.

Много хора в TikTok публикуват изображения, като например видеоклип, в който се виждат буквите от името на града в украински синьо-жълт цвят, приветстващи посетителите на града. Тези букви вече са пребоядисани в руския трикольор.

Пълно разрушение: Как изглежда "Азовстал" днес (ВИДЕО)

В средата на май около 2500 украински бойци се предадоха на руските сили в „Азовстал“ след дълга и героична защита и така б...

Снимка: TikTok

През последните няколко месеца градът се "русифицира" с пълна сила. Руснаците възнамеряват да превърнат Мариупол в свой град. Те го преустройват по свой собствен проект, като систематично заличават от улиците всичко, което е свързано с украинската история и култура.

По улиците вече се веят руски знамена. Централният площад на града - площад "Свобода" - е преобразен. На него са изобразени 25 каменни гълъба, които символизират свободата на всеки украински регион. Украинските символи върху гълъбите - традиционни бродерии - са премахнати, а самият площад е преименуван на площад Ленин. Сред 25-те гълъба сега се вее руското знаме.

Руснаците са премахнали и стенопис, който е бил популярен сред много жители. На него е изобразена Милана - момиче, чиято майка е убита по време на руски обстрел през 2015 г. Самата Милана е била ранена и е загубила крака си. Видеоклип в социалните мрежи показва как двама мъже рисуват върху стенописа. "Това е позор", е един от коментарите.

Последните кадри показват, че стенописът е заменен от проруски транспарант с името на новия "побратимен град" Санкт Петербург.

И това не е всичко, тъй като промените засягат пряко и ежедневието. Например жителите на Мариупол вече приемат само руски телевизионни канали, а по примера на Русия вече няма лятно часово време, което означава, че в Мариупол "живее" с един час по-късно, отколкото в останалата част на Украйна.

НАТО увеличава със 7 пъти бойната готовност, важно уточнение за изтребителите

В навечерието на годишнината от началото на войната в Украйна НАТО взе ключово решение – да повиши числеността на контингента си ...

В много магазини вече приемат само руски рубли. Постепенно украинската гривна изчезва от портфейлите на хората. Същото се отнася и за личните карти. Налагат се ограничения за тези, които имат само украински паспорт. Без руски паспорт е невъзможно да се работи като учител, лекар, полицай или държавен служител.

Руснаците също така прикриват следите от собствените си военни престъпления. През декември те започват да разрушават това, което е останало от градския театър, където при руската бомбардировка на 16 март се предполага, че са били убити стотици укриващи се цивилни. За тези ужаси са останали много малко доказателства. Около театъра има замаскирано скеле.

Снимка: Telegram

Русификацията обхваща и училищата. "Учениците се обучават на руски език, а учителите са сертифицирани и обучени в Русия", казва Мария. Според Екатерина малкият ѝ племенник трябва да научи руския химн. "Това е просто ужасно. В училище сега учат децата, че Украйна е лоша, а Русия е добра. На украинските ученици се дават руски учебни материали.

Русия също така организира "летни лагери" за младежите, за да ги запознае с "новата им страна". Видеоклипове в TikTok от ноември показват как автобуси с деца се връщат на площад "Свобода" в Мариупол след екскурзия до Санкт Петербург.

 

Това е "трета група" от "350 ученици и 19 учители, които се запознават със северната столица по време на двуседмично посещение", пише регионалното правителство на Санкт Петербург в социалната медия ВКонтакте. Не е ясно дали участието е доброволно. През август миналата година руската държавна пресслужба ТАСС съобщи, че някои деца "са били лекувани в специализирани институти в Санкт Петербург по лекарска препоръка".

Според Украйна - Русия дори стига дотам, че умишлено отделя деца от техните родители, баби и дядовци. В архивирана версия на вече несъществуващ руски правителствен уебсайт се предлагат пари и подкрепа на хора, които желаят да осиновят деца от Мариупол. Според този сайт "повече от хиляда" деца са били доведени в Русия от града. Осиновителите са получили "еднократно обезщетение" в размер на 20 427,77 рубли (около 273 евро) за всяко осиновено дете.

Репресиите на руските пълномощници продължават. Съпротивата на украинците - също. Докога?

"Нищо вече не прилича на нормалния цивилизован живот, който имахме до 24 февруари", казва Мария. "Дори не искам да говоря за мъртвите, за осакатените и унищожените животи. Все пак дори в този полумъртъв, някога процъфтяващ град хората се опитват да живеят своя живот".

 

Руснаците са премахнали и стенопис, който е бил популярен сред много жители. На него е изобразена Милана - момиче, чиято майка е убита по време на руски обстрел през 2015 г. Самата Милана е била ранена и е загубила крака си. Видеоклип в социалните мрежи показва как двама мъже рисуват върху стенописа. "Това е позор", е един от коментарите.
Последните кадри показват, че стенописът е заменен от проруски транспарант с името на новия "побратимен град" Санкт Петербург.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа