Германско село на протест срещу въглищна мина

7099
Германско село на протест срещу въглищна мина
Снимка: Getty Images/Guliver

Протестиращи се събраха в западногерманското село Луцерат на 8 януари, за да оспорят разширяването на открита въглищна мина, която според тях противоречи на ангажиментите на страната за климата. "Около 2000" души се събраха на митинг в Люцерат, който се превърна в символ на съпротивата срещу изкопаемите горива, съобщи полицията в Аахен. Протестиращите участваха в обиколка на селото, което е предвидено за унищожаване, за да се даде възможност за разширяване на съседна открита въглищна мина. Активисти са лагерували в изоставеното селище и планират да се противопоставят на усилията на полицията да ги разчисти, като операцията трябва да започне през следващата седмица, предаде БГНЕС.

Енергийният гигант RWE има разрешение за разширението съгласно компромисно споразумение, подписано с федералното правителство, ръководено от канцлера социалдемократ Олаф Шолц. Съгласно условията на сделката пет близки села ще бъдат пощадени, но Луцерат ще бъде разрушено, за да се освободи място за кариерни работи. RWE също се съгласи да спре производството на електроенергия с въглища в Западна Германия до 2030 г., осем години по-рано от предварително планираното.

Иранец е задържан за планиране на химическа атака в Германия

Иранец на 32-годишна възраст е арестуван в Германия за предполагаемо планиране на „атака с ислямистки мотив“, предаде Би Би...

Полицейски сили от цяла Германия са предложили подкрепления за задачата да разчистят активистите, според списание „Шпигел”. Регионалните власти искат да разположат "между 10 до 15" отряда от около по сто полицейски служители на място идната седмица, според вътрешен документ, видян от списанието.

За 14 януари е планиран нов мащабен протест в селото. Борбата за Луцерат съвпада с рестарта в Германия на затворените въглищни електроцентрали на фона на енергийна криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Въпреки че прибягва до въглища, за да облекчи натиска върху електроцентралите, захранвани с газ, Германия твърди, че не се колебае от целта си да излезе от въглищната енергия през 2030 година.

Климатичните активисти обаче твърдят, че правителството не прави достатъчно, за да постигне климатичната цел на Париж за задържане на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий. През 2022 г. Германия използва повече от всякога възобновяема енергия, но не успя да постигне целите си за намаляване на CO2, според скорошно проучване на мозъчния тръст Agora Energiewende. 

Въпреки зеления преход Германия е увеличила използването на въглища

На фронта с "Брадли" и "Мардер": САЩ и Германия пращат на Украйна нови бойни машини

САЩ и Германия ще доставят на Украйна допълнителна военна помощ, съобщи Ройтерс, като се позова на съвместно изявление, направено от дв...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com