Гняв в Турция срещу папа Франциск заради "геноцида" над арменците

10835
Гняв в Турция срещу папа Франциск заради "геноцида" над арменците
Снимка: Getty Images / Guliver

На специална религиозна служба в базиликата "Свети Петър" във Ватикана, отслужена в неделя, папа Франциск използва за първи път думата "геноцид" за избиването на арменци преди 100 г. (от 1915 до 1917) в Османската империя. Думите на папата бяха определени от Турция като неприемливи.

Литургията бе отслужена в съслужение с арменския патриарх (католикос) Нерсес Бедрос XIX Бутрос Тармуни. Присъства и президентът на Армения Серж Саркисян.

Папа Франциск: Избиването на арменци в Турция е геноцид

На специална религиозна служба в базиликата "Свети Петър" папа Франциск използва думата "геноцид" за избиването на арменци преди 100 г....

"Миналия век нашето човешко семейство преживя три масови и безпрецедентни трагедии. Първата, която широко се приема като "първия геноцид на ХХ век" порази вашия арменски народ", каза папата, който цитира документ от 2001 година, подписан от тогавашния папа Йоан Павел II и арменския патриарх.

Франциск обяви и останалите две трагедии, определяни като геноцид - дело на нацизма и сталинизма. Последваха и масови убийства - в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна, добави папата.

На 24 април тази година се навършват 100 години от едно от най-трагичните събития през ХХ век – геноцидът над арменците, извършен от османските турци. Последните са възползват от избухналата Първа световна война, за да прочистят етнически територията на своята страна от християните арменци. Най-малко 1,5 милиона арменци са прогонени от своите родни места към вътрешността на Мала Азия, където са брутално избити и ограбени.

Двадесетина страни в света, сред които Франция и Италия, признаха арменския геноцид.

Турция отхвърля определението за събитието като "геноцид" и твърди, че трагичните събития в края на Първата световна война са в резултат на гражданска война, в която са загинали както арменци, така и турци - между 300 000 и 500 000 души, оспорвайки цифрата 1,5 милиона.

Папа Франциск призова света да не бездейства относно ситуациите в Сирия и Ирак

В традиционната си благословия „Към града и към света“ в чест на Възкресение Христово, което католическата църква празнува...

Турция винаги е отхвърляла термина "геноцид" за убийствата, които започват на 24-и април 1915 година.

Във външното министерство в Анкара беше привикан представителя на Ватикана в Турция за обяснения относно определението "геноцид", което папа Франциск даде за избиването на арменците в последните години на Османската империя - началото на ХХ век. Турция съобщи, че вика за консултации посланика си във Ватикана.

Турският премиер Ахмед Давутоглу определи думите на папата като "предубедени" и "неподходящи".

"Изявлението на папата, което е далеч от историческата и юридическата истина, не може да бъде прието", написа в "Туитър" турският външен министър Мевлют Чавушоглу, наричайки думите на Франциск "неоснователни твърдения".

От министерството обвиниха Франциск, че има "селективна гледна точка" към времето на Първата световна война, за да "игнорира зверствата, от които са пострадали турците и мюсюлманите, които загубиха живота си". Папата се бил посветил само на християните и преди всичко на арменците.

Папата е напълно прав за шамарите

От известно време насам в медиите циркулира новината, че български организации са писали на папа Франциск заради изказване от началото ...

Според същото заявление на Анкара, думите на папата са "сериозно отклонение" от посланието за мира и помирение, което папата отправи по време на посещението си в Турция през ноември.

"Мисля, че беше много смело" от страна на Франциск, каза пред АФП ватиканистът Марко Тозати. "Преди да стане папа, Хорхе Берголио ясно посочи на няколко пъти, че е било геноцид. Позовавайки се на Йоан Павел II, той укрепи позицията на Църквата, като ясно посочи своите виждания по този въпрос".

Позовавайки се на неизброимите жертви, мнозинството от които християни, на "ужасяващо и лудо изтребление", папата настоя: "Да се помни е необходимо, и още повече това е дълг, защото там, където няма памет, това означава, че злото все още държи отворена раната".

Арменците оценяват жертвите си на 1,5 милиона систематично избити в края на съществуването на Османската империя. Много историци и повече от двадесетина страни, включително Франция, Италия и Русия, са признали масовото избиване на арменците за геноцид.

Турция от своя страна твърди, че жертвите са на гражданска война, придружена от масов глад, при което са загинали между 300 и 500 хиляди арменци и толкова турци.

Български родители написаха гневно писмо до папата

Родната Национална мрежа за децата изпрати писмо до папа Франциск и до Българската католическа църква, в което протестира срещу изказва...

Изявата на папата може допълнително да усложни отношенията му с Турция, където посещението му през ноември бе белязано от липсата на диалог, когато папата се застъпи за обединение на религиите срещу тероризма, докато властите в Анкара остават съсредоточени върху отхвърлянето на ислямофобията, пише БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа