Гърция и Русия предприемат стъпки за подобряване на отношенията

3439
Гърция и Русия предприемат стъпки за подобряване на отношенията
Снимка: Kremlin.ru

Президентът на Русия Владимир Путин прие в резиденцията в Сочи премиера на Гърция Кириакос Мицотакис. Разговорите им бяха фокусирани върху търговията, енергетиката, Балканите и Източното Средиземноморие, съобщи сайтът Keep Talking Greece, цитиран от БГНЕС.

„Има място за подобряване на гръцко-руските отношения в икономическите въпроси, двустранната търговия и туризма“, каза гръцкият премиер, който е на официално посещение в страната. Той отбеляза, че икономиката на Гърция e нараствала с бързи темпове преди пандемията.

Джо Байдън не е поел никакви "ангажименти или отстъпки" по исканията на Путин

Днес президентът Джо Байдън не е поел никакви ангажименти пред руския си колега Владимир Путин по отношение на исканията за блокир...

Гръцкият премиер изтъкна важната роля на Русия в регионалните въпроси заради позицията й на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, като каза, че срещата е възможност за обмен на мнения по въпросите на регионалната сигурност.

Мицотакис се позовава на приноса на Русия към гръцката революция от 1821 г. точно преди 200 години, довела до основаването на съвременната гръцка държава. Той добави, че 2021 г., обявена за гръцко-руската година на историята, е тласък за по-тясно сътрудничество на всички нива

От своя страна Владимир Путин изтъкна специалната връзка между двете държави и факта, че годината на историята Гърция-Русия съвпада с 200-годишнината от гръцката революция, в която Русия помогна на гръцкия народ да постигне целите си.

Той изрази задоволство от темповете на нарастване на двустранните икономически и търговски връзки, като отбеляза, че обемът на търговските сделки през тази година се е върнал на нивата отпреди пандемията и подчерта, че разговорите с Мицотакис ще обхванат по-широк кръг от въпроси.

На съвместната пресконференция, която последва срещата, Путин заяви, че през първите девет месеца на годината двустранната търговия се е увеличила с 56%. Руските компании имат силен интерес да инвестират в Гърция и „очакваме същия отговор от гръцка страна“.

Блинкен: Байдън иска по-стабилни отношения с Москва

Президентът на САЩ Джо Байдън ще декларира намерението на Вашингтон за по-стабилни отношения с Москва в предстоящ разговор с руския лид...

Той добави, че Русия покрива повече от 40% от енергийните нужди на Гърция. „Русия изпълнява задълженията си към Гърция и ЕС и ще продължи непрекъснатите си доставки на природен газ“. По отношение на Кипър Путин повтори, че Русия подкрепя решението за двузонална и двуобщностна федерация.

Мицотакис благодари на Русия, че изпрати през лятото пожарникари в Гърция, за да помогнат с опустошителните горски пожари, които бушуваха дни наред, въпреки че в същото време в Сибир също имаше големи пожари.

По отношение на енергетиката Мицотакис каза, че Русия „се е доказала като надежден доставчик на газ за Гърция, точно както и Гърция е надежден партньор“. „Важно е всички корекции да не се отклоняват значително от съществуващото споразумение“, допълни той.

Коментирайки отношенията между ЕС и Русия, гръцкият премиер каза, че е важно диалогът да продължи. „Разпознавам големите предизвикателства, осъзнавам необходимостта винаги да поддържаме каналите за комуникация отворени. Русия е част от архитектурата на европейската сигурност“, каза той.

По време на срещата двамата лидери са обсъдили въпросите за инвестициите и туризма. „Обсъдихме по-нататъшните перспективи за гръцки инвестиции в Русия и за руски инвестиции в Гърция, теми, свързани с туризма, как можем да приемем повече туристи от Русия следващото лято в Гърция и мисля, че стигнахме до общ план за действие“, каза Мицотакис.

Гърция предложи на ЕС сертификат за ваксинация да се издава след трета доза

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис предложи на председателя на Европейската комисия цифровият европейски сертификат за ва...

По време на пресконференцията бе съобщено, че Москва е решила да предаде на Атина архивите на еврейските общини в Гърция, изнесени от нацистите в Германия по време на Втората световна война, които от 1945 г. се намират в руската столица. Според Мицотакис, тази стъпка „ще ни позволи да затворим нерешения от много десетилетия въпрос“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com