Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хърватия купува за 1 млрд. евро 12 френски изтребители „втора ръка”

28 май 2021, 15:18 часа • 2547 прочитания

Хърватия се е съгласила да купи партида употребявани бойни самолети от Франция, заяви в петък премиерът Андрей Пленкович. Сделката е на стойност един милиард евро, съобщи АФП.

Дванадесетте самолета Rafale ще заменят руските МиГ-ове, които са на въоръжение в Хърватия, в най-голямата покупка на оръжие в страната от войната за независимост през 1990 г. от Югославия.

Загреб избра пакета на Франция пред офертите на Израел, Швеция и САЩ и очаква да получи първите шест самолета до 2024 г.

Пленкович заяви пред заседание на кабинета, че френското предложение за доставка на самолети за 999 милиона евро е най-добрата сделка.

"За най-изгодна цена Хърватия получава най-добре оценения и най-добре оборудван самолет," каза премиерът.

Критиците предположиха, че правителството трябва да съсредоточи усилията си върху подпомагането на икономиката, засегната от пандемия, да се възстанови, вместо да харчи за оръжия.

Но министърът на отбраната Марио Банозич заяви по-рано в петък пред местните медии, че решението за закупуване на самолетите не е свързано с даването на "нови играчки" на военните.

"Тези самолети са просто основата на нашата сигурност", каза той.

Хърватия се присъедини към НАТО през 2009 г., а към Европейския съюз четири години по-късно. Хърватия харчи малко по-малко от 1 милиард долара всяка година за отбрана, според данните на НАТО, което не отговаря на препоръката на алианса членовете да харчат два процента от БВП. Но Пленкович заяви, че покупката на самолет ще изведе разходите на Хърватия над прага от два процента.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес