И ПАСЕ с въпроси за разследването на убийството на Дафне Галиция

2254
И ПАСЕ с въпроси за разследването на убийството на Дафне Галиция
Снимка: Getty Images/Guliver

Разследването на убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, обявено от властите в Малта, „очевидно не отговаря на очакванията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа“ в настоящата ситуация, е оценката на докладчика на ПАСЕ Петер Омтзигт, цитиран от БГНЕС. По-рано тази година резерви към стореното от правителството на Малта по разкриване на убийството изрази и Съвета на Европа

Комисията по правните въпроси на ПАСЕ прикани малтийските власти да "отговарят" незабавно на редица въпроси относно мандата и състава на разследването.

Трима малтийци са заподозрени за убийството на Дафне Галиция

Най-малко трима малтийци са участвали в убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция. Това съобщава в. Sunday Times Malta, цитиран...

В доклада си Омтзигт заявява, че вече са изразени „силни опасения“ относно независимостта и безпристрастността на тримата членове, назначени да провеждат разследването. Съставът на комисията за разследване „трябва да бъде такъв, че да разсее всички разумни критики за неговата независимост или за действителната или нейната реална и очевидната безпристрастност“, добави той.

Омтзигт също така заяви, че една от причините за провеждането на закрити изслушвания е формулирана "неясно и потенциално изключително широко", като отбелязва, че обстоятелствата, при които може да има публичен достъп до разследването, са ограничени.

Освен това семейството на Дафне Галиция би трябвало да има „привилегировано положение“ в разследването, с възможност за представяне на процесуални предложения, участие в изслушването на свидетели и възможност да отправя забележки.

„Представеният на министър председателя доклад по разследването, разбира се, трябва да бъде публикуван незабавно и изцяло. Достоверността и състоянието на разследването ще бъдат допълнително засилени, ако правителството на Малта се ангажира да отговори незабавно на всички препоръки, съдържащи се в окончателния доклад", категоричен е Омтзигт.

В Гърция арестуваха потенциален много важен свидетел за убийството на Дафне Галиция

В гръцката столица Атина беше задържана рускинята Мария Йефимова, която се смята за ключов свидетел в разследването за поръчковото убий...

Публичното разследване на убийството на Галиция започна през септември и се ръководи от бившия съдия Михаел Малия. То трябва да установи дали убийството е можело да бъде предотвратено. В доклад на Съвета на Европа, публикуван по-рано тази година, се отправяше призив към властите до три месеца да започнат подобно разследване. Премиерът на Малта Джоузеф Мускат е настоял разследването да приключи до девет месеца.

Дафне Галиция загина през есента на 2017-а, след като взривиха автомолира й. За атентата бяха задържани трима мъже, но поръчителят на убийството все още не е известен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа