X
 
 

Над 1000 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море

893 1
photo of Над 1000 мигранти и бежанци са загинали в Средиземно море
Снимка: Getty Images/Guliver
Броят на загиналите бежанци и мигранти в Средиземноморието достига 1000 души за шест години, предупреди ООН.

Агенцията на ООН за бежанците /ВКБООН/, призова държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) да активизират операциите по търсене и спасяване и да признаят решаващата роля на корабите на групите за помощ при спасяването на човешки животи.

Над 200 бежанци и мигранти са прехвърлени от Лесбос в Атина

Рано тази сутрин на атинското пристанище Пирея пристигнаха 215 бежанци и мигранти от остров Лесбос, които ще бъдат разположени в приемн...

"Не може да се позволи трагедията в Средиземноморието да продължи.", каза в изявление Чарли Яксли, говорител на Върховния комисар на ООН за бежанците, предаде БГНЕС.

Телата на петима мигранти са открити на атлантическото крайбрежие на Мароко близо до Казабланка в понеделник, което увеличи броя на загиналите след преобръщане на лодката им до 12 души.

ЕС постигна споразумение с Анкара през 2016 г. за прекъсване на потоците от бежанци и мигранти към Гърция от Турция. Опитите за миграция, които са отклонени през Либия и други части на Северна Африка, са спаднали рязко от пика от над 1 милион през 2015 г. до около 78 000 през тази година, показват данни на ВКБООН.

"Разбира се, броят на хората, които се опитват да преминат през Средиземноморието, е много по-малък. Това означава, че самите пътувания са много по-опасни", заяви говорителят на ВКБООН Лиз Тросел.

САЩ рязко ограничиха приема на бежанци

Държавният департамент на САЩ съобщи, че 18 000 души ще бъдат приети по правителствената програма за бежанци през следващите 12 месеца ...

"Също така си струва да се подчертае, че 70 процента от смъртните случаи всъщност се случват в централното Средиземноморие, а именно сред хората, които се опитват да стигнат от Либия в Италия или Малта.", допълни тя.

Повече от 18 000 души са загубили живота си в Средиземно море от 2014 г. насам, сочат данни на ВКБООН и уебсайта на Международната организация за миграция на ООН (МОМ).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...