Испания облагодетелства туризма

701
Испания облагодетелства туризма
Снимка: iStock

Автономните области в Испания могат да решават самостоятелно ограниченията за дискотеки, барове и други места за нощен живот, както и барове и ресторанти, в зависимост от епидемиологичната обстановка, се договориха с Министерството на здравеопазването и Междутериториалния съвет на системата Национално здравеопазване . По този начин задължителните правила, валидни за цялата страна, договорени миналата седмица с категорично гласуване „против“ на седем от областите, се отменят и вместо това се установяват „препоръки“, които да повлияят на капацитета на масовите събития, съобщава RTVE.

"Правителството винаги се вслушва в автономните общности и градове и в засегнатите сектори", заяви министърът на здравеопазването Каролина Дариас на пресконференцията след срещата и приветства постигнатото "единодушно" споразумение. По този повод всички общности гласуваха „за“, с изключение на Страната на баските, която не участва нито в дебата, нито в гласуването, предаде БГНЕС.

Новото решение ще влезе в сила веднага след публикуването му в Официален държавен вестник. "Във възможно най-кратък срок“, заяви министърът.

Министерство на здравеопазването се съгласи да облекчи ограниченията за часовете и капацитета на събиранията и нощния живот, които продължиха въпреки отхвърлянето на общностите, управлявани от Народната партия и националистическите партии - Мадрид, Галисия, Мурсия, Ла Риоха, Андалусия, Кастилия и Леон, Каталония и Страната на баските.

Мерките, одобрени миналата сряда, бяха задължителни до достигане на 70% на имунизирано население, но след критиките на автономните правителства и отговора на Националния съд, Министерството на здравеопазването отстъпи, за да преразгледа ограниченията. Първо, предложи се проект с по-меки мерки. Консенсус с автономните общности обаче не бе постигнат, докато правителството не прие, че насоките на Междутериториалния съвет са препоръки, а не заповеди.

Според документа, породил дебата и който сега ще се превърне в ръководство, заведенията може да са отворени до един сутринта, без да може да се обслужва след полунощ, в допълнение към други ограничения на капацитета, което би означавало затваряне на обслужването на закрито в автономиите с по-висока честота на заболеваемост.

По отношение на нощния живот, дискотеките и баровете, Министерството на здравеопазването препоръчва отваряне до две сутринта, с възможност за удължаване на часовете до три, но само в автономните общности с най-ниски нива на заболеваемост.: т.е. не надвишават кумулативна честота от 50 случая на 100 000 жители през последните 14 дни.

След една година затваряне поради пандемията се препоръчва тези заведения отново да могат да приемат клиенти през нощта с 50% от капацитета в помещенията, но с пълно използване на капацитета си на открито.

Националната федерация на предприемачите в туризма и развлеченията в Испания определи като безпрецедентно коригирането и промяната на критериите на Министерството на здравеопазването, което сега признава компетенциите на автономните общности. Поради тази причина в прессъобщение се призоват регионалните правителства да планират постепенното възстановяване на сектора на нощния живот до възстановяване на 100%"от дейността до август, когато се очаква достигане на групов имунитет. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа