Испански евродепутат разкритикува картата за българските диалекти

30085
Испански евродепутат разкритикува картата за българските диалекти

Евродепутат разкритикува картата на диалектите на българския език извън границите на България, издадена от БАН, пише днес македонският вестник ”Дневник”.

Испанският евродепутат Жорди Себастиа е отправил критики за публикуването на картата и изтъкнал, че тя представлява остаряла ултранационалистическа идеология. Себастия е призовал ЕК да каже дали контролира проектите, които са финансирани от европейските фондове, които противоречат на европейските принципи.

Не може страна без език да съди нашия

Почти целият Балкански полуостров говори български език, или някои от неговите диалекти. Такова впечатление се получава, ако се погледн...

В писмо, изпратено до ЕК, той е посочил, че проектът за карта на диалектите в България и извън нейните граници има много малко връзка с науката и ясно разпространява остаряла българска ултранационалистическа идеология. Евродепутатът още е отбелязал, че „картата де факто отрича съществуването на македонски език и всички македонци, които говорят македонският език в България, Македония, Гърция и Албания, според проучването, всъщност говорят диалекти на българския език“.

„И не само това. Половината население на Балканския полуостров, включително и области в Румъния, Турция и Сърбия, говори български език“, заявил Себастиа.

В отговор на писмото на испанския евродепутат еврокомисарят Мариан Тисен се е разграничила от съдържанието на проучването за българските диалекти.

„Комисията би искала да уточни, че е компетентна за развитието и мониторинга на проектите, съфинансирани от Европейските структурни фондове, от гледна точка на тяхното финансово управление, но отговорността за заключенията, развити в рамките на този проект, е изцяло на авторите на проучването, в случая - екипът български учени“, заявила в отговора си Тисен.

Македонците ядосани на картата на БАН: Целите Балкани говорят български

Почти целият Балкански полуостров говори български език, или някои от неговите диалекти. Такова впечатление се получава, ако се погледн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа