Изчезнаха поверителни документи от Европол

1304
Изчезнаха поверителни документи от Европол
Снимка: iStock/Guliver

Сигнализирано е за сериозен пробив в сигурността на полицейската служба на ЕС – Европол, съобщава онлайн изданието „Политико“, като уточнява, че са изчезнали поверителни документи на високопоставени представители на институцията и в резултат в нея е настъпила криза.

Европол е една от най-големите служби на ЕС, като осъществява мащабни международни разследвания съвместно с полицията на страните членки на блока, с Интерпол и ФБР на САЩ.

Според „Политико“, цитиран от БТА, се е предполагало, че въпросната класифицирана информация е била съхранявана под ключ в хранилище дълбоко навътре в сградата на щабквартирата на Европол в Хага, Нидерландия. Набор от документи от категория „строго поверително“ обаче са изчезнали миналото лято, сочи информация на изданието, което допълва, че оттогава европейската полицейска служба не може да разгадае мистерията. Изнесени са досиетата на хартиен носител на изпълнителната директорка на Европол Катрин де Бол и на други високопоставени представители на правоприлагащата агенция. Когато служители на агенцията на ЕС проверили целия архив, се е оказало, „че липсват още документи“, се казва още в съобщението.

Още: 15 души са арестувани за фиктивни бракове в Кипър

От „Политико“ са разговаряли с общо четирима настоящи и бивши служители на Европейската полицейска служба, които са наясно със случилото се. Версията им е, че за липсата на документите се е разбрало, когато гражданин намерил някои от тях изхвърлени на публично място в нидерландския град Хага и ги занесъл в местен полицейски участък.

Какво съдържат документите?

За момента все е още не е ясно от колко време въпросните документи липсват и дали те са били изнесени от вътрешен човек, отбелязва „Политико“. Освен на Де Бол липсват лични досиета и на трима нейни заместници.

Според един от източниците на „Политико“ в личното досие би могло да се съдържа информация, с която съответният служител е кандидатствал за поста, за негови обучения, както и лични данни като рождена дата, семейно положение, зависимости, настоящ адрес и друга обичайна информация, съхранявана от отдела, който отговаря за личния състав. Хранилището, където са се държали хартиените досиета, е било с ограничен достъп – само за определени хора от персонала. На пръсти се броят лицата, които са знаели шифъра на сейфа, в който са били изнесените документи, казва за "Политико" източник, запознат с протокола.

Още: Европол разби мрежа за трафик на жени от Румъния

Европейският надзорен орган по защита на данните също е бил уведомен за инцидента. Оттам са отказали изявление „на този етап от разследването“. Пресслужбата на Европол също е отказала коментар с аргумента, че "не е в положение да коментира" вътрешни дела.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа