Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

13983
Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Франция е изпратила официално първите войски в Украйна. Те са били дислоцирани в подкрепа на украинската 54-та отделна механизирана бригада в Славянск. В състава на войниците влизат части от френския трети пехотен полк, който е един от основните елементи на чуждестранния легион на страната (Légion étrangère). Това твърди бившият директор на подкомисията за Близкия изток на комисията по външни отношения на Сената и заместник-министър на отбраната на САЩ Стивън Брайън, цитиран от Asiatimes.

През 2022 г. в легиона имаше известен брой украинци и руснаци. На тях им беше позволено да напуснат Легиона и, в случая с украинците, да се върнат в Украйна, за да се присъединят към защитниците на страната. Не е ясно дали руснаците са се върнали у дома.

Още: Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Първоначалната група френски войници, изпратена в Украйна, наброява около 100 души. Това е само първият транш от около 1500 войници от Френския чуждестранен легион, които трябва да пристигнат в Украйна. Тези войски са изпратени директно в гореща зона на бойни действия и имат за цел да помогнат на украинците да устоят на руското настъпление в Донбас. Първите 100 са специалисти по артилерия и наблюдение.

От месеци френският президент Еманюел Макрон заплашва да изпрати френски войски в Украйна. Идеята му обаче не срещна подкрепа от страните от НАТО освен от Полша и балтийските държави.

Какво представлява Легионът?

Легионът днес се ръководи от френски офицери, но всичките редови служители са чужденци. Под условията на анонимност, доброволец, който се присъединява към Легиона, може да реши дали да запази собственото си име или да приеме ново. Легионерите служат три години, след което могат да поискат френско гражданство. Ако легионер е ранен, той има право да получи френско гражданство без период на изчакване. В Чуждестранния легион няма жени.

Един от въпросите, които веднага възникват от решението на Франция да изпрати войници от своя 3-ти пехотен полк, е дали това пресича руската червена линия за намеса на НАТО в Украйна? Ще възприемат ли руснаците това като започване на по-широка война отвъд границите на Украйна?

Още: Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Самата Франция няма много войски, които да постави на бойните линии на Украйна, ако правителството се реши на този ход. Според докладите, днес Франция не може да подкрепи задгранично разполагане на пълна дивизия и няма да има тази способност поне до 2027 г. Решението за изпращане на чуждестранни легионери само по себе си е особен френски компромис. Франция не разполага родната си армия и освен малкия брой офицери, изпратените мъже не са френски граждани.

Какво означава решението на Макрон?

Решението обаче изпраща важни сигнали. На първо място, това позволява на Макрон да изпрати войски в Украйна и да се държи като твърд човек, без да срещне голяма вътрешна съпротива. Това е така, защото не се изпращат войници от френската армия и не се предвижда последваща наборна служба или други мерки. Това очевидно намалява потенциалния гняв на политическите опоненти на Макрон.

На второ място, това донякъде измества фокуса от изгонването на Франция от части на Африка. Контролът върху франкофонската Африка и богатствата, която тя предоставяше на френските политици, бяха нарушени от бунта и революцията в Африка и решителния наклон към Русия –в началото чрез ЧВК „Вагнер“, а сега под прякия контрол на Владимир Путин. Това „унижение“ се усеща в Елисейския дворец и особено от Макрон, който, според опонентите му, е загубил влиянието на Франция и е навредил на минните и бизнес интереси на Франция в чужбина.

Още: На фона на болезнения удар по военните ѝ самолети, Русия налага религиозен фанатизъм (ВИДЕО)

Особен удар е Нигер, важен доставчик на уран за Франция. Париж получава 70 процента от електроенергията си от ядрени генератори. Глобалните доставки на уран се свиват и цените растат. Тъй като Русия и Казахстан, заедно с Нигер, са на върха по отношение на доставките на уран за ядрени реактори, Франция има проблем с вътрешната икономическа сигурност. Руснаците биха могли да нанесат сериозен удар на Франция и Съединените щати, като спрат доставките. Като се има предвид рискът от загуба на достъп до уран или поне достатъчно от него за снабдяване на френските реактори, Макрон трябва да се надява, че изпращането на войски в Украйна няма да предизвика руско ембарго върху продажбите на Франция.

Как ще помогне Легионът на Украйна?

Не е ясно как легионерите могат да помогнат на Киев. Украинците знаят как да боравят с артилерия и разполагат със сложна разузнавателна подкрепа, част от която генерирана от техните собствени дронове и шпиони, а част от нея благодарение на разузнавателните и наблюдателни средства на САЩ и други НАТО, подкрепящи Украйна. Основният украински проблем не е как да се използва артилерия, а откъде да дойдат боеприпасите. Украйна продължава да се оплаква, че няма достатъчно доставки за 155 мм гаубици.

Още: Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г

Решението да се настанят войниците на Легиона в Славянск е изключително провокативно и противоречи на изявленията на френската страна, включително и на Макрон, че ако Франция изпрати войски, те ще заменят части на украинската армия в Западна Украйна, които следователно могат да бъдат преместени на изток където да воюват с руснаците. Тъй като Славянск е на фронтовата линия, този френски образ на меко разгръщане се превръща във война директно с Русия.

Ролята на НАТО

Ключов въпрос е и как НАТО ще реагира на френското решение за разполагане. Тъй като Франция действа сама без подкрепата на Алианса, французите не могат да поискат подкрепа от НАТО по силата на известния член 5, компонентът за колективна сигурност на Договора за НАТО.

Ако руснаците атакуват френски войски извън Украйна, това би било оправдано, защото Франция е решила да бъде воюващ участник и принуждаването към гласуване по член 5 би изглеждало трудно, ако не и невъзможно. Разбира се, членовете на НАТО поотделно биха могли да подкрепят французите или като изпратят свои собствени сили, или като подкрепят французите логистично и в комуникациите. Например, няма как войници от Чуждестранния легион да отидат в Украйна, без да минат през Полша. Ще видят ли руснаците това като доказателство, че са във война както с Франция, така и с Полша?

Още: Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Точно сега никой не може да отговори на нито един от тези въпроси с някаква степен на сигурност. Малко вероятно е руснаците да търпят дълго натрупване на френски армейски войски, дори и да са войници от Чуждестранния легион. Не е сигурно какво ще направи Русия в отговор.

Позицията на Украйна

„Киев ще бъде благодарен на партньорите, ако решат да разположат войските си в Украйна“. Това заяви в интервю за CBC премиерът Денис Шмигал. „Ако му дойде времето, ще сме безкрайно благодарни и ще се радваме“, каза той. Шмигал подчерта, че досега Украйна е искала от партньорите си само военна техника.

Франция категорично отрече

Париж обаче отрече да е изпращал бойци от Чуждестранния легион в Украйна.

Тезата за френски войници, които вече са пристигнали на украинския фронт, "се появи от няколко седмици и се използва редовно било то директно от руски акаунти, било то от подставени лица", отбеляза високопоставен френски служител пред Le Parisien. "Информационните атаки се увеличават и са почти ежедневни", добави той.

От френското Министерство на външните работи заявиха официално, че в Украйна не са изпращани френски военни. Франция категорично отрече да е изпращала свои военни в Украйна: Жертви сме на дезинформация

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

Туристически кораб и лодка в сблъсък по река Дунав - има жертви и изчезнали

В окупираните територии руснаците правят по-страшни неща, отколкото са правели нацистите: Украински партизанин (ВИДЕО)

Сателитни снимки: Какви са щетите по най-голямото руско пристанище след мощна украинска атака?

Украйна може да е поразила руски военни самолети, рафинерия е извън строя: Украински данни

Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА)

Животът на Роберт Фицо вече не е застрашен

Съратник на Навални: Никога няма да се откажа да се боря с Путин

Гърчи се на пода, а после умира: Филм за Путин с изкуствен интелект хит в Кан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа