Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

19 май 2024, 17:41 часа • 2232 прочитания

"Всеки Божи ден се говори и отляво, и отдясно, че сега е моментът да си отмъстим, да има политическа война. Хората ги е страх, че може да се въведе принципът на полицейската държава, защото се чуват призиви да няма милост към никого, ако прояви съчувствие към стрелеца".

Това е ситуацията в Словакия след стрелбата срещу премиера Роберт Фицо - по думите на Мартин Клус, бивш депутат от либералната дясноцентристка партия "Свобода и солидарност" и бивш държавен секретар на МВнР в Братислава.

Още: Животът на Роберт Фицо вече не е застрашен

"Естествено, ние сме против насилие от всякакъв вид, но, от друга страна, министърът на вътрешните работи с тези строги мерки плаши хората", обясни той в интервю за bTV.

Болестта на словашкото общество

"Живеем в един свят постфактум, подложени сме на сериозна кампания на пропаганда, лъжи и от двете страни на бариерата, предимно от Русия. Това се използва и във вътрешната политика. Това доведе и до опита за убийство, това е пряк резултат от разединеното общество, което имаме в Словакия", смята Клус.

Още: "Много повратен момент": Разследват и охранителите на Роберт Фицо

Той сподели, че преди години се е смятало, че партията на Фицо - SMER - тогава в опозиция, е отминала в историята. "Когато бях част от коалицията, имахме 95 места, сериозно мнозинство. Доведохме до сериозни промени в обществото. Само че правителството, влязло в длъжност две седмици след пандемията през 2020 г., трябваше да въведе непопулярни мерки. По-късно много хора започнаха да казват, че за войната (в Украйна) не са виновни руснаците, а други сили – има сериозно влияние на руската пропаганда в страната. Опозицията използваше успешно тези настроения" и се завърна, анализира Мартин Клус.

Той предлага кръгла маса, която да разреши конфликтите между опозиционните партии.

Снимка: Getty Images

Още: Мъжът, прострелял Роберт Фицо, остава в ареста

Състоянието на Фицо

Министър-председателят на Словакия беше тежко ранен след извършено покушение – стрелба от близко разстояние, по време на среща с поддръжници в град Хандлова. Това се случи на 15 май след събрание на правителството. Стрелецът се е крил в тълпата. Фицо е бил прострелян в стомаха, гърдите и крака, а после спешно бе откаран в болница с хеликоптер. 

Роберт Фицо претърпя две операции, като животът му вече е вън от опасност.

Задържан за опита за покушение е 71-годишният Юрай Синтула, който вече е с повдигнато обвинение и го грози присъда от 25 г. до доживотен затвор.

Още: Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес