Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Макрон да дойде, за да отърве Кавказ от „съветското иго": Грузинският президент

19 май 2024, 17:13 часа • 3685 прочитания

Грузинският президент Саломе Зурабишвили помоли френския си колега Еманюел Макрон да дойде в страната, за да ѝ помогне да се отърве от „съветското иго и руското влияние“ в Кавказ.

Още: НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Освобождаване не само на Грузия, но и на Кавказ

"Еманюел Макрон ми обеща почти от момента, в който бях избрана през 2018 г., че ще дойде. Той трябва да направи това преди началото на предизборната кампания през септември. Не става дума само за Грузия, става дума за освобождаване на Кавказ веднъж завинаги от съветското иго и руското влияние“, каза Зурабишвили в интервю за „Льо Трибюн“, цитирано от БГНЕС.

Още: Европейски министри излязоха по улиците на Тбилиси и подкрепиха грузинците (СНИМКИ)

Според нея Кавказ не иска конфронтация с Русия заради руското влияние, а фактът, че Франция не присъства в региона, е "абсурден". Грузинският президент покани Макрон да посети страната на 26 май, Деня на независимостта на Грузия.

Снимка: Getty Images

Още: "Правителството ни пребива, но Грузия няма да стане Русия": Говорят грузински опозиционери (ВИДЕО)

Зурабишвили с вето върху скандалния закон, вдъхновен от Кремъл

Зурабишвили наложи вето на закона за чуждестранните агенти, който беше приет от парламента благодарение на управляващата партия "Грузинска мечта". Той е вдъхновен от Русия - за разчистване на всякаква опозиция и инакомислие от гражданското общество и неправителствените организации. Гласи, че всяка организация, която получава повече от 20% от финансирането си от чужбина, трябва да се регистрира като "чуждестранен агент" и е заплашена от глоби. Законът предизвика масови протести в страната и сблъсъци между гражданите и полицията.

Зурабишвили нарече ветото много просто, тъй като „законът не подлежи на никакви промени“ и трябва да бъде отменен.

Още: Край: Грузия тръгна по пътя на Русия въпреки кървавите сцени (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес