"Яхтата на Медведев" може да бъде конфискувана във Финландия

15178
"Яхтата на Медведев" може да бъде конфискувана във Финландия
Снимка: принтскрийн / Boat Lagoon Yachting

Яхтата „Фотиния“, която Алексей Навални приписва в свое разследване на семейството на Дмитрий Медведев, посрещнала във Финландия началото на войната с Украйна. След като руският експремиер попадна под санкциите на ЕС, тази яхта може да бъде конфискувана - ако намерят връзка с него. Руската служба на ВВС е установила, че в навечерието на избухването на военните действия собственикът на яхтата може да се е опитал да я спаси от санкциите. Физически той не е могъл да я върне в Русия заради леда. Но т.нар. "яхта на Путин" била спасена.

"Сега знаем какво ще се случи, знаем всички проблеми, всички трудности, всички онези предложения за санкции, които многократно се излъчват от всякакви ютии, така да се каже, по наш адрес. Разбираме, че натискът ще бъде прекомерен, но разбираме по какъв начин да се противопоставим на този натиск“, заявил бившият премиер Дмитрий Медведев на 21 февруари на заседанието на Съвета за сигурност на Русия.

На тази среща, която, противно на обичая, била излъчена почти изцяло по телевизията, Медведев, който заема поста заместник-председател на Съвета за сигурност, недвусмислено се обявил в полза на признаването на ДНР и ЛНР.

Три дни по-късно Русия започна война с Украйна*. Все още не е известно дали Медведев е знаел, че решението за признаване на двете самопровъзгласени републики ще доведе до пълномащабни военни действия.

Но е известно, че в деня на началото на войната собственикът на фирмата, на която е регистрирана т. нар. „яхта на Медведев“, е бил сменен. Ето защо може да се е случило това.

Какво представлява "яхтата на Медведев"

През есента на 2021 г. яхтата "Фотиния" напуска Санкт Петербург под руски флаг, прекосява Финския залив и навлиза в залива на финландския град Котка. Тук, в специален елинг на Kotka Yacht Store, тя се съхранява всяка зима вече няколко години.

 

Сега обаче зимуването ѝ може да се проточи. Няколко дни след началото на войната в Украйна ЕС добави Дмитрий Медведев в списъка със санкции – тъкмо защото бившият премиер гласува за признаването на ДНР и ЛНР.

След това европейските чиновници започнаха да търсят евентуално имущество на лица, попаднали под санкциите. Така те стигнаха до яхтата "Фотиния" в Котка, пише финландският вестник Helsinki Sanomat. Сега финландските и европейски чиновници проверяват как е свързана с експремиера на Русия.

„Яхта на Медведев“ – така е наречена тя от Алексей Навални в известното разследване "Он вам не Димон" ("Той не ви е Димон"). Всъщност Фотиния е рускоезична версия на името Светлана. Така се казва съпругата на експремиера. Цената на яхтата към момента на покупката е била около 11 милиона долара.

Докато финландските власти вървят по стъпките на Навални, „Фотиния“ остава в елинга, откроявайки се от другите яхти с размерите си: дължина 32 метра и ширина 7 метра. Един от ръководителите на елинга, Хейки Куока, пуснал вътре журналистите на финландския портал Yle и им я показал. Куока споделил, че няма информация за връзките на „Фотиния“ с Дмитрий Медведев, и допълнил пред BBC, че официалният собственик на яхтата редовно си плаща за съхранението, но все още не се е обадил, въпреки интереса на финландските власти.

Как се опитаха да спасят "Фотиния"

Сега официалният собственик на „Фотиния“ е руската компания „Инвестиционно дружество“, следва от базата на корабните станции на Международния съюз по далекосъобщения.

Компанията притежава руски сертификат за експлоатация на моторна яхта от този тип от 2009 г., посочен в системата СПАРК-Интерфакс.

Доскоро „Инвестиционно дружество“ било регистрирано на кипърската офшорна компания Furcina Limited. В разследването на Алексей Навални "Он вам не Димон" тя се споменава като една от офшорните компании на Иля Елисеев – съученик на Дмитрий Медведев. Според Навални именно Елисеев управлява активите на Медведев.

Самият Елисеев по-късно казал, че "не е завеждащ на премиера", а активите, споменати в разследването, са негови.

Но в деня, в който започна войната с Украйна – 24 февруари – кипърската Furcina Limited се оттеглила от собственост на „Инвестиционно дружество“, на която е регистрирана яхтата „Фотиния“.

Сега неин собственик е московското АД „Константа“. От него с два клика може да се стигне до структурите, споменати в разследването на Алексей Навални.

Директорът на „Константа“ Александър Мисяков оглавява едновременно две фирми, собственост на московската компания „ФинКонсалтингК“. „ФинКонсалтингК“ - а в миналото „Финансово-консултативна компания на фондация Дар“ – е била една от ключовите структури в системата за управление на активите, които Навални приписва на семейството на Медведев.

Смяната на собствеността на яхтата в деня на началото на военните действия в Украйна прилича на опит за избягване на потенциални санкции, казва Иля Шуманов, генерален директор на Transparency International - Русия (организацията е призната за чужд агент в Русия). Според него собственикът на яхтата е можел предварително да знае, че Русия ще започне „специална операция“ срещу Украйна, и затова да е стартирал процеса на пререгистрация.

Защо "Фотиния" не е изведена по море

След началото на войната в Украйна европейските власти организираха истински лов за яхтите на руски чиновници и олигарси, попаднали под санкциите.

Така например 156-метровата яхта Dilbar на Алишер Усманов била арестувана в Германия, а 143-метровата платноходка на Андрей Мелниченко – в Италия. Френските власти арестуваха яхтата Amore Vero, която според тях принадлежи на ръководителя на Роснефт Игор Сечин (самата компания отрича, че Сечин е свързан с този морски съд).

Но яхтата Graceful, регистрирана на юридическо лице, свързано с "двореца на Путин", щастливо успяла да избяга от ареста. Някои западни медии дори я нарекоха „яхтата на Путин“. Две седмици преди началото на войната тя била на реконструкция в корабостроителница в Хамбург, но след това неочаквано, преди края на цялата работа, отплавала за Калининград.

Иля Шуманов по-рано заявил пред ВВС, че и нея, подобно на „Фотиния“, са бързали да спасят от санкции.

Можело ли е и „Фотиния“ да бъде незабавно отведена в Русия по същата схема? Хейки Куока от Kotka Yacht Store, където се съхранява „Фотиния“, казва, че това не е било възможно поради ледената обстановка във Финския залив, а собственикът дори не е правил такъв опит.

„В края на февруари яхтата не можеше да напусне Котка: имаше твърде много сняг и лед“, казва той пред BBC.

„Без ескорт на ледоразбивач тя нямаше да може да мине оттам“, казва служител на пристанището в Санкт Петербург, който участва в леденото съпровождане на кораби.

BBC се обърнал за коментар към Сергей Павлюков, директор на компанията „Инвестиционно дружество“, към която е регистрирана „Фотиния“.

- Американски терорист ли сте? Готов съм да разкъсам американските терористи със зъби – реагирал той, когато разбрал кой му се обажда.

- Вие сте ръководител на компанията „Инвестиционно дружество“, уточнил журналистът на BBC.

- Какво общо има това?! Глупости! Вие сте американски терорист, хората живеят спокойно, а аз бих ви разкъсал на парчета.

- А какво ще кажете за така наречената „яхта на Медведев“, която е в Котка?

Но с това разговорът приключил.

* Руските власти смятат случващото се в Украйна не за война, а за специална военна операция.

На 8 октомври 2021 г. руските власти вписали кореспондента на ВВС Андрей Захаров в регистъра на медиите, действащи като чуждестранен агент. На 17 януари 2022 г. този статут бил замразен със съдебно решение до приключване на процеса по делото, заведено от Андрей.

Ако сте любопитни, можете да видите как би могла да изглежда отвътре яхта като "Фотиния":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа