Жителите на Мариупол получават само 5 л вода на седмица, редят се с часове на опашки (ВИДЕО)

1817
Жителите на Мариупол получават само 5 л вода на седмица, редят се с часове на опашки (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

В окупирания от руските войски Мариупол жителите получават едва по 5 литра питейна вода на седмица и трябва да се редят на дълги опашки пред пунктовете в продължение на часове. Това съобщиха от Градския съвет на южния украински град в Telegram.

Беларуската опозиционна телевизия NEXTA показа кадри, на които се виждат опашките и хората, чакащи на жегата с празни пластмасови бутилки.

Откриха още един масов гроб в Мариупол

Още един масов гроб е бил открит в контролирания от руската армия украински град Мариупол. Той се намира на ул. "Киевска...

Питейната вода остава един от най-належащите проблеми в Мариупол. За да оцелеят, хората събират вода от локви и канализационни шахти, но това е много опасно, тъй като навсякъде в града има трупове и сметища. Всичко това попада в почвата и водата, което увеличава вероятността от заразяване с опасни инфекциозни болести.

„Ако го добавим към липсата на основни медицински грижи, консумирането на подобни течности може да бъде фатално“, обясняват от Градския съвет.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко каза, че руските окупатори блокират достъпа на достатъчно количество чиста питейна вода вече над два месеца. „Хората са принудени да чакат на дълги опашки или да търсят алтернативи. В същото време никой не проверява качеството на съществуващите количества вода. В центъра на Европа нашествениците направиха водата истинско злато“, добави той.

Окупаторите в Мариупол започват разрушаване на къщите, хората остават на улицата

Руските окупатори в Мариупол обявиха, че на 1 юли започват да събарят къщите и блоковете в града. В същото време многобройни заложни къ...

Мариупол преживява една от най-тежките хуманитарни катастрофи вследствие на руската агресия в Украйна. Градът е почти напълно разрушен от няколкомесечния обстрел от страна на врага. В момента там няма нормално електричество, газоподаване и водоснабдяване, проблемите с храната също са огромни. Както вече писахме, руските окупатори организират своеобразни „Игри на глада“ за местното население. За да получат храна – основно консерви – жителите трябва да се запишат на опашка 2-3 дни предварително.

Отделно, окупаторите са отворили пунктове за колективни душове в сринатия град, каза преди седмици съветникът на кмета – Петро Андрюшченко.

Обезпокоителна е и информацията от средата на юни, че ежедневно в Мариупол се записват по 10-15 обаждания на хора със симптоми на холера или дизентерия. Няма обаче необходимите реагенти за откриване на болести, защото окупаторите са ги изнесли. В града също така липсват антибиотици, затова просто пациентите се отпращат вкъщи за самолечение.

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари в града са загинали около 22 хиляди цивилни. Над 50 хиляди са били депортирани в Русия или във временно окупираните територии в Донецк. Днес в Мариупол остават блокирани над 100 хиляди души, пише Ukrinform.

ОЩЕ: Няма храна и лекарства, има побой и разстрел: Разкази на украинци, минали през филтрация

Гавра: В Мариупол населението си взема колективни душове под звуците на руската пропаганда (ВИДЕО)

Руските окупатори са отворили пунктове за колективни душове в сринатия Мариупол, съобщи съветникът на кмета на града Петро Андрюшченко ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа