Кабинетът на Мей е обсъждал евентуално де факто отлагане на Brexit до 24 май

1545
Кабинетът на Мей е обсъждал евентуално де факто отлагане на Brexit до 24 май
Снимка: Getty Images/Guliver

Британските министри са имали тайно заседание, за да обсъдят отлагането на Brexit, пише британският вестник The Telegraph.

Евентуалната нова дата за излизане може да е де факто 24 май, като идеята на кабинета на Тереза Мей е тя да убеди ЕС да даде "гратисен период" от 2 месеца след 29 март, когато трябва да се случи Brexit, за да може Великобритания да въведе в ред определено свое законодателство. Този период можело да стане факт при съгласие и от ЕС, ако в крайна сметка британският парламент приеме предложената от Мей сделка за Brexit с ЕС. На 24 май са изборите за нов Европейски парламент.

Меркел: Има още време да се намери решение за Brexit

Все още има време да се намери решение за напускането на Великобритания от ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел, предаде AFP. М...

Мей ще пътува до Брюксел в четвъртък (7 февруари), за да каже на лидерите на ЕС, че трябва да направят промени в споразумението за предпазния механизъм на ирландската граница или да се изправят пред възможността от хаотичен Brexit. Засега ЕС категорично не иска да променя предпазния механизъм - т.е. да няма митнически ограничения между Ирландия и Северна Ирландия при липса на търговско споразумение между Великобритания и ЕС след излизането на Обединеното кралство от Съюза.

Същевременно в свой коментар Джордж Фрийдман казва очевидното за всеки - че ако бившият британски премиер Дейвид Камерън е имал и най-малко съмнение, че референдумът за Brexit ще отиде в полза на излизане, е нямало да го проведе.

"Свободната търговия е основният проблем, който дава опора на Brexit. Поддръжниците на ЕС в Обединеното кралство процъфтяваха по време на членството в блока. Но свободната търговия не беше в полза на всички британци и очерняйки гласувалите за Brexit, поддръжниците на Европейския съюз не отчетоха това. Ядрото от поддръжници на Brexit са в индустриалните зони на Обединеното кралство, където хората загубиха работата си, понеже британските компании преместиха фабриките си в други страни, след като Великобритания стана неконкурентноспособна в определени индустрии.

Свободната търговия постави два важни въпроса във Великобритания. Първо, колко време отнема да се видят ползите от нея? В дългосрочен план, тя може да доведе до облаги за всички нации. Но ако сте на 50 години и сте загубили работата си, може и да не живеете достатъчно дълго, за да извлечете ползите. Както е казал Джон Мейнард Кейнс: "В дългосрочен план всички сме мъртви".

Посланик Хопкинс: Великобритания иска да си тръгне със сделка

"Решението вече е взето – да си тръгнем от ЕС, но правителство иска да си тръгнем със сделка. Искаме да чуем от българското прави...

Второ, кой извлича ползите от свободната търговия? Въпреки че брутният вътрешен продукт на страната се увеличи, благата не са равномерно разпределени. Значителна част от обществото не споделя просперитета и дори може да страда дълбоко, докато друга част печели. Изглежда, това е реалността, която стои зад гласа "за" Brexit: мнозина спечелиха от свободната търговия, но и мнозина загубиха", коментира Фрийдман. Той добавя и, че референдумът "институционализира огромно социално разделение, възкресявайки презрението на елитите към бедните и омразата на бедните към богатите", защото се смята, че за оставане на Великобритания в ЕС гласуват предимно по-заможните.

Отделен е и въпросът с мирът в Ирландия, който беше гарантиран с членството в ЕС и сега пак излиза на дневен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа