Как Кремъл сгреши: в Германия няма икономическа криза

1445
Как Кремъл сгреши: в Германия няма икономическа криза
Снимка: Pixabay

Ще изпадне ли германската икономика в тежка рецесия тази зима поради рязкото повишаване на цените на газа и електроенергията? В Германия- се опасяваха от това, а Кремъл пък разчиташе именно на такъв сценарий - защото в крайна сметка острите икономически проблеми и широкото народно недоволство биха могли да принудят германското правителство да намали подкрепата си за Украйна.

Онова, което през ноември и декември 2022 беше само предположение, през втората половина на януари вече е сигурно: Германия, най-голямата икономика в Европа, може да изпадне през 2023 година в най-лошия случай само в лека рецесия.

Песимизмът намалява

Настроенията на бизнеса се подобриха дори в германската химическа промишленост, която покрай флагмана си BASF се оказа в особено тежко положение поради прекомерната зависимост от руския природен газ като енергиен източник и суровина.

През декември очакванията на химическите компании за следващите шест месеца се подобриха значително. Научно-изследователският институт Ifo обяснява това директно със силното намаляване на цените на енергията през последните месеци, особено на газа.

Очакванията на експертните среди в Германия за следващата половин година също се подобриха с 40 пункта само за един месец. Индексът, изчисляван от Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) в Манхайм въз основа на проучване сред икономисти и финансови анализатори, се повиши през януари за четвърти пореден месец и беше положителен за първи път от началото на войната в Украйна.

БВП на Германия през 2022: по-добър отпреди пандемията

"Рецесията все още не е започнала, а икономическите перспективи вече се подобриха значително", така икономистът Томас Гитцел коментира тези данни. Според него "германската икономика се справя по-добре, отколкото мнозина се опасяваха напоследък". Александър Крюгер, главен икономист в банката Hauck Aufhäuser Lampe, заяви, че "опасенията за рецесия са изчезнали" и отдаде това преди всичко на "отслабващия инфлационен шок и добре запълнените газови хранилища".

Всъщност рецесията в Германия така и не е започнала официално. На 13 януари Федералната статистическа служба, че според предварителната оценка БВП на Германия ще нарасне с 1,9 % през 2022 (средно за периода 2011-2021 г.: 1,0 %) и ще бъде с 0,7 % по-висок от този през 2019. По този начин германската икономика е надхвърлила равнището отпреди пандемията и последвалата криза по отношение на количеството произведени стоки и услуги.

Страната отбелязва тези добри резултати въпреки "последиците от войната в Украйна, като например екстремното покачване на цените на енергията", и въпреки редица други неблагоприятни фактори. Те включваха прекъсвания на доставките на суровини и компоненти поради смущения в световните вериги за доставки, нарастващи цени на храните, недостиг на квалифицирани кадри и продължителна андемия, припомня директорката на Федералната статистическа служба Рут Бранд.

Стагнация, но не и рецесия в края на 2022

В същото време службата обяви, че според предварителната оценка германската икономика е отбелязала нулев растеж през четвъртото тримесечие на миналата година в сравнение с предходното. С други думи, Германия навлезе в зимата на 2022/2023 в стагнация, но не и в рецесия.

"Мразя Путин, искам да живея": млади руснаци бягат в Турция

Преди почти година войските на руския президент Владимир Путин навлязоха в Украйна. Вениамин помни 24 февруари 2022 година сякаш е било...

Следователно от настоящото първо тримесечие зависи дали германската икономика ще изпадне в рецесия, или не. Редица експерти са на мнение, че рецесията е неизбежна през тази година, но продължават да подчертават, че тя ще бъде лека или "техническа". Терминът се използва, за да се опише ситуация, при която БВП формално, според статистиката, намалява, но този спад е толкова минимален, че не води до типичните симптоми на икономическа криза - значителен спад в производството, висока безработица и масови фалити на компании.

Лек спад, нулев растеж или лек растеж?

"В момента преобладава лека рецесионна тенденция, но от пролетта нещата ще се подобрят" - това е макроикономическата прогноза на Зигфрид Русвурм, председател на Германската федерална асоциация на промишлеността (BDI). Въпреки това организацията на големия бизнес в Германия все още предполага, че германският БВП ще спадне с 0,3% през 2023 година.

Подобна прогноза за лека рецесия дава и главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер - той очаква спад от 0,5%. В същото време на 18 януари Deutsche Bank преразгледа предишната си прогноза за германския БВП за 2023 и повиши очакванията си: от -1% банката премина на прогноза за нулев растеж. Berenberg Bank също очаква стагнация, но не и рецесия. От друга страна Институтът за световна икономика в Кил (IfW) е по-оптимистично настроен и прогнозира ръст на германската икономика от 0,3%.

Ето защо германските експертни среди вече не говорят за тежка икономическа криза в Германия. Единственият въпрос е дали през тази година ще има лек спад, нулев растеж, или лек растеж. И двата резултата биха били положителни за икономиката, която миналата година преживя пълен срив в отношенията си с дългогодишния си основен доставчик на енергия, който се оказа военен агресор.

Защо Германия е против изпращането на танкове Leopard 2 в Украйна?

Последните 12 месеца накараха европейските лидери сериозно да преосмислят подхода си към националната сигурност. Ако инвазията на Русия...

Решаващият фактор: избягване на недостиг на газ

В контекста на санкциите, наложени от ЕС, Германия се отказа от използването на въглища и суров петрол от Русия и беше отрязана от доставките на "Газпром" в края на август.

Въпреки това Берлин успя да запълни огромните си газохранилища на 100% за зимата и предотврати недостиг на природен газ, който можеше да принуди германското правителство да ограничи доставките за промишлени клиенти или дори временно да ги лиши от горивото. Подобно развитие на събитията, единодушно подчертават германските икономисти, неминуемо би довело до тежка рецесия в страната.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа