Как Украйна възнамерява да "реинтегрира" Крим?

13413
Как Украйна възнамерява да "реинтегрира" Крим?
Снимка: iStock/Guliver

В Киев е създадена поредна комисия, която трябва да се занимава с т.нар. реинтеграция на Крим и Донбас. Кой оглави този странен орган и защо техническите стъпки на Киев към сближаване на Крим и Украйна са технически необходими, но от политическа гледна точка напълно обречени? Отговор на тези въпроси търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“, пише "Фокус".

Президентът на Украйна Зеленски одобри състава на комисията с непроизносимо и незапомнящо се име. Накратко, основната задача, поставена пред екипа от сто души, е да разработят стратегия за завръщане „... в конституционното пространство на Украйна на окупираните територии и населението“. Т.е., части от района на Донецк и Луганск, както и Крим.

С непосредствената реинтеграция е натоварен Антон Кориневич. Личността е доста забележителна. През юли Зеленски го назначи на поста представител на президента на Украйна в Автономна република Крим. Не, разбира се, в Крим няма представител на президента на Украйна. Това е само името на поста - от времето, когато Крим беше под украинска юрисдикция. И за да не демонстрира съгласието си с факта, че от март 2014 г. той престава да бъде част от страната, Киев все още назначава служители в Крим.

Повечето от тях открито бездействат в Херсонската област, но Кориневич е изключение сред тях. Достатъчно е да се каже, че той е бил разработчикът на правните актове, с които Украйна реагира на референдумите в Крим и Донбас. По-специално, законът за т. нар. Свободна икономическа зона „Крим“. Екипът на тогавашния президент Петро Порошенко поръча изготвянето им, и – разбира се, макар в Украйна да има малко добри международни юристи, Зеленски си затваря очите.

И не напразно. Позицията на Кориневич е забавна, но самият той очевидно е разумен човек. В скорошно интервю той заяви, че една от първите стъпки, които той инициира като представител на президента, ще бъде основен ремонт на контролно-пропускателните пунктове „Чунгар" и „Каланчак".

До Крим през Украйна днес пътуват само живеещите на полуострова, така че останалите руснаци се нуждаят от малко побяснение.

1. От няколко години Украйна забрани всякакъв редовен транспорт до Крим. Незаконен шофьор може да ви превози само до контролно-пропускателен пункт; трябва да минете през границата пеша.

2. Естествено през лятото преминаването на границата се превръща в първото (и също последното, на връщане) приключение за празниците: опашки, горещина, а няма къде да се купи вода и храна. Тоалетните също предвидливо не са осигурени: търпете до руския контролен пункт, скъпи украинци.

И така: новият представител на президента на Украйна беше първият, който направи предложение на държавно ниво - да изгради клозет на контролно-пропускателните пунктове. И да опъне тенти – за предпазванеот дъжда и слънцето. Първият от повече от пет години. И това е истинска контрареволюция. Човек пътува до Крим, за да почива и вижда, че ползите от познатата му цивилизация започват само от руската страна.

Разбира се, стратегията за „реинтеграция“ не се изчерпва само с тоалетните. Същият Зеленски по време на посещението си в Турция обяви опростяването на издаването на разрешения за турските граждани да пътуват до Крим: „Разбираме колко е важно за вас да посетите роднини и родната земя. В близко бъдеще на законодателно ниво ще бъде приета разпоредба, която ще опрости получаването на разрешение за посещение на Крим".

И отново уточнение. Гражданите на трети страни не могат да преминат границата между Украйна и Крим без специално разрешение на Службата за сигурност на Украйна. И трябва да го вземете в Херсон. И само оттам – към Крим. Въпреки че можете да плюете на това разрешение и да летите, например, до Краснодар, а от там - до Симферопол.

Това е не само по-прост, но и много по-бърз начин. Ако гражданите на Турция и други страни, които искат да посетят роднините си в Крим, изберат скоростта и комфортта, то за стратегията за реинтеграция това е много неизгодно. Защото всеобщото признаване на руската юрисдикция над Крим се състои, между другото, от такива дреболии.

Обещанието на Зеленски е, разбира се, е повърхностната част на айсберга. „Под водата“ остана комуникацията между външните министерства на Украйна и Турция по този въпрос:

- Вашите граждани отиват при роднини в Крим?

Възможно ли е да рухне защитният саркофаг над АЕЦ "Чернобил"? (ВИДЕО)

Стоманобетонният саркофаг, който бе изграден за защита от радиоактивността след ядрената авария в Чернобил от 1986 г., може да рухне съ...

- Разбира се!

- Колко?

- Толкова много.

- Значи издадохме 100 разрешения по-малко!

- Те минават през РФ или с ферибот директно.

Ердоган отново подчерта, че Турция не признава анексирането на Крим

"Турция не признава анексирането на Крим от Русия и ще продължи да защитава правата на кримските татари". Това заяви турският президент...

- Но това е невъзможно, ще протестираме.

- Първо започнете да издавате разрешения онлайн и след това протестирайте.

Кой точно трябва да протестира - украинците. Подобен ход на Зеленски повдига логичен въпрос: защо той отива в Турция и обещава да опрости и подобри логистиката в Крим за кримските татари там, но не обещава нещо подобно на гражданите на Украйна?

Но обратно към „реинтеграцията". Самата дума също е много показателна. В крайна сметка предишният президент направи точно обратното. Водоснабдяването на Крим през Северно-Кримския канал беше спряно. После – и железопътните връзки. Търговията постепенно замря - блокадата на границата от националисти я направиха невъзможна. По-късно подкопаха електропроводите, прекъсвайки комуникацията на електроенергийните системи между Крим и континентална Украйна.

И тук идва трудният момент. Оказва се, че за реинтеграция е необходимо връщане назад: възстановяване на редовен транспорт, търговия, пускане на вода през канала. Да се изградят отново тоалетни. И не само украинците ще кажат благодаря, но и турците (може би), и ще започнат да пътуват до Крим през Херсон.

Косово не признава руските паспорти на украинците

Косовският министър на външните работи Беджет Пацоли каза, че Косово няма да признае паспорти, издадени от Русия за жители на Донецк и ...

Има обаче две големи „но“, които обричат такава „реинтеграция“ на поражение. Първо, какво ще направи екипът на Зеленски с куп националисти, които няма да пропуснат да излязат на протест?

На второ място, стъпките към Крим ще го доближат за гражданите на Украйна - чисто технически по отношение на логистиката. Но те няма да го върнат в Украйна.

Какви бяха тези години за Крим? Изграждане на Кримския мост, енергиен мост, две нови ТЕЦ, реконструкция на летището в Симферопол, началото на строителството на магистрала „Таврида“. А съседите за пет години узряха само за необходимостта от изграждане на тоалетни. Мащабът е несъизмерим.

Всъщност стратегията започва, разбира се, не с тоалетните - а с 4030 долара. Това беше точно показателят за украинския БВП на глава от населението през 2013 г. Исторически максимум. През 2018 г. - почти 1000 долара по-малко и е малко вероятно Украйна да успее да повтори този резултат през първия мандат на Зеленски. И докато БВП на глава от населението достигне поне 4030 долара, всякакви украински стратегии за „реинтеграция“ на Крим и Донбас ще бъдат толкова смешни, колкото е една тоалетна в сравнение с Кримския мост.

Превод и редакция: Агенция "Фокус"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа