Как в Германия помагат на украинчетата да забравят войната

2124
Как в Германия помагат на украинчетата да забравят войната
Снимка: iStock

На украинските бежанци и техните деца в Кьолн най-вероятно не им е до срещи с изкуството – докато продължават да се тревожат за близките си в родината и се опитват да устроят живота си в чужбина. Но ако решат да отидат на изложба, да гледат картини и да научат повече за изкуството от 20 и 21 век музеят "Лудвиг" в Кьолн (един от най-значимите музеи за изобразително изкуство в Европа) отваря широко вратите си за тях - със специални обиколки из залите на украински език и с програма за родители с деца над шест години.

Тези занимания се провеждат вече от година почти всяка седмица и се радват на голям интерес, разказва за ДВ Ангелика фон Томашевски от управата на музея. Именно тя е авторка на концепцията, за която казва следното: "Искахме да предложим нещо, благодарение на което те да изживеят нещо положително, да прекарат приятно със семействата си, предимно майки с деца, да им дадем възможност да видят неща, които са различни от трудната и драматична ситуация в Украйна".

Financial Times: Дръзки украински удари срещу Русия - подготовката за контраофанзивата

До лятото остават броени дни, а новата контраофанзива на Украйна все още не започва. На Запад смятат, че това е нарочно замислено, за д...

Едно успешно начинание

Всъщност програмата не е по-различна от другите, които музеят предлага специално за деца, продължава Фон Томашевски. "Децата са много любопитни – те се интересуват как са създадени картините, как се изобразяват вълшебните същества, как се правят колажите, тоест вълнува ги всичко, което стимулира тяхното въображение", добавя тя.

Информацията за това, което предлага музеят, се разпространява лесно - чрез социалните медии и в канали, предназначени специално за украинците в Германия. "Година след началото на инициативата определено бих я определила като успешна“, казва изкуствоведката и допълва: "Имахме голям късмет, защото всичко това струва пари – заниманията са безплатни за украинците, но не са безплатни за организаторите, т.е. за музея, чиито дарители веднага прегърнаха идеята и събраха необходимите средства. Надявам се да нямаме проблеми с финансирането и в бъдеще, за да можем да продължим програмата. Лично аз съм оптимистка", казва Ангелика фон Томашевски.

А дали тя смята, че германската държава прави достатъчно за децата на украинските бежанци? "Това определено е труден въпрос. Ние например направихме една малка брошура на украински, за да улесним хората, които искат да дойдат в нашия музей и да го обходят като един вид игра. Никога не можем да сме сигурни, че това, което правим, е достатъчно – винаги може още. Но мисля, че не малко организации и институции се постараха да реагират бързо и излязоха с различни предложения."

"Това е войната, тя изглежда така"

Молбите на Зеленски в Молдова разкриха разделението на Европа

Европейските лидери демонстрираха мощна подкрепа за Украйна по време на срещата на върха на Европейската политическа общност в Молдова....

Олга Драчук-Майер води ежеседмичните двучасови занимания с украинските деца. "Започваме с игра - да могат децата да се запознаят и да се раздвижат, да се усети какво е настроението им, след което им разказвам за някоя определена тема, която обикновено е свързана с актуалните изложби в музея. Опитвам се да им обясня какво е кубизъм, сюрреализъм, попарт, след което посещаваме самата експозиция, разглеждаме картини, говорим за тях, питам ги как им се струва, какво им говорят и винаги получавам много интересни отговори, защото децата имат невероятно въображение. Те на свой ред задават въпроси, например - защо художникът рисува именно така, какво ли е имал предвид и други.

Децата виждат в картините обаче и неща, които ги няма там – войната, насилието. В музея има и картина на Герхард Рихтер, която се нарича именно "Война". Не казвам на децата името ѝ, питам ги каква, според тях, е темата на тази ярка и пъстра картина. Едно момиченце веднага ми отговори – това е войната, тя така изглежда.

"Стават отново деца"

На финала се връщаме в ателието и започваме да рисуваме по съответната тема, примерно "попарт". Взимаме идеи от твореца, за когото съм им говорила - в случая Анди Уорхол - и децата се опитват да наподобят неговия стил."

А дали им помага изкуството? "При всички случаи, твърдо да", категорична е Драчук-Майер. "Децата идват отново и отново. Имаме 15 места за деца между шест и 12 години и списъкът ни винаги е пълен. Това ме радва много, а виждам и как се развиват децата - в началото са плахи, чувстват известна несигурност, но с всеки следващ път се отпускат все повече и повече, стават по-разговорливи, задават въпроси, смеят се. Стават отново деца, някак оттласкват травмите, които са преживели."

Япония започна да доставя тротил за артилерийските снаряди на Украйна

Въпреки забраната за износ на военни стоки, Япония е намерила начин да доставя тротил за 155-милиметровите артилерийски снаряди, предна...

По този начин минава опознаването на европейското изкуство от страна на украинчетата, пристигнали в Кьолн. На трети юни в музея отваря врати и изложбата "Тук и сега", посветена на украинския модернизъм от началото на 20 век. Изложбата включва 80 произведения, създадени в периода 1900 - 1930 година, както и стъклена инсталация на младата художничка Даря Колцова. Вече е била представена в музея "Тисен-Борнемиса" в Мадрид. В Кьолн може да бъде видяна до края на септември.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа