Какво спира Макрон да обяви трета карантина

1357
Какво спира Макрон да обяви трета карантина
Снимка: Getty Images/Guliver

Колумнистът на Le Figaro Гийом Табард се чуди дали Еманюел Макрон се притеснява от кадрите от Нидерландия, където протестите прераснаха във въстание и раздразнение от ограниченията и сблъсъци с правоприлагащите органи. „Държавният глава, чийто мандат е помрачен от няколко неочаквани или неконтролируеми огнища на насилие, много добре знае, че е необходимо много малко, за да се премине от разочарование до гняв и от гняв до бунт“, отбелязва авторът на статията, представена от агенция Фокус.

Намирайки се „на ръба на икономически и психологически колапс“, Франция не може да си позволи да бъде шокирана от насилие. Ето защо президентът на републиката искаше да изчака и да се увери, че вечерен час не е достатъчен, преди да вземе решение за нова карантина, обяснява журналистът. Тъй като нивото на подкрепа за карантинните мерки продължава да спада - от 85% през май, до 60% през октомври и 40% днес - Макрон усеща, че всяко съобщение за някакви прекалено сурови мерки може да „подпали страната“.

Френски ресторантьор отвори в знак на протест, арестуваха го

Собственик на ресторант беше задържан в полицията в четвъртък, след като се противопостави на ограниченията заради коронавируса във Фра...

В резултат на това се използва „добрата стара техника на постепенно привикване“: от миналия уикенд всеки можеше да се досети за неизбежността на третата карантина, въпреки че Елисейският дворец беше възмутен от „течовете“ и непотвърдени изявления. От сряда станаха известни разглежданите варианти, включително най-„твърдите“. И докато решението ще остане еднакво трудно, шоковият ефект ще бъде поне частично смекчен, сигурен е наблюдателят.

След обявяването на новите мерки грижата на Еманюел Макрон ще бъде да предотврати „ефекта на тенджера под налягане“, в резултат на което „съпротивата“, която той толкова често приветства, може да се превърне в неподчинение, от което той не спира да се страхува, подчертава авторът Все още в паметта на Макрон са живи продължителните протести на „жълтите жилетки“ и протестите срещу пенсионната реформа, които хвърлиха правителството в смут поради отсъствието на определен лидер, като това често водеше до приемане на непредсказуеми мерки.

Първите призиви за гражданско неподчинение - хаштагът #JeNeMeConfinerai („Няма да се изолирам“) в Twitter, както и конкретни и често „сърцераздирателни” свидетелства за тежкото положение - всичко това прави изпълнителната власт наясно с нестабилността на момента, заключава наблюдателят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа