Каталуния вече има първата си проектоконституция

929
Каталуния вече има първата си проектоконституция
Снимка: Getty Images / Guliver

Ръководителката на регионалния парламент на Каталуния Карме Форкадел е получила първия проект за конституция на автономната област, в случай че тя получи независимост от Испания. Това съобщи ТАСС, като се позовава на агенция Европа Прес.

По данни на агенцията документът е подготвен от правната организация „Конститум”, която предлага създаването на република с еднокамерен парламент. Президентът, който съвместява дейностите на държавен глава и правителствен ръководител, ще има 5-годишен мандат.

Предложението на юристите е да се анулира действащата конституция на Испания от 27 декември 1978 година. Официални езици в евентуалната нова държава ще са каталунския и аранския (още известен като окситански). Кастилският испански ще има особен правен статут, предаде БГНЕС.

В документът се предполага създаването на Агенция за национална безопасност и отбрана, както и Международен институт на мира в Каталуния. В него ще се изучават и реализират „ненасилствени намеси и разрешения на въоръжени конфликти”.

Върховният съд ще бъде „висшият съдебен орган във всички области на правото”.

На 9 ноември м.г. каталунският парламент одобри резолюция за независимост на автономната област. В документа се обявява „началото на процес по създаване на независима държава Каталуния във вид на република”. Испанското правителство сезира Конституционния съд относно резолюцията, като в последствие тя беше обявена за противоконституционна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа