Киев се връща към живота

3454
Киев се връща към живота
Снимка: Getty images

В началото на април Киев видимо се оживява. Минувачите и автомобилите по улиците се увеличават. Отварят магазини, кафенета, ресторанти, фризьорски салони. От местната управа съобщиха, че учебните занимания онлайн са възстановени за 90 процента от учениците. Киевчаните, напуснали града след началото на руските бомбардировки в края на февруари, се завръщат по домовете си въпреки предупрежденията на властите, че военната опасност още не е отминала, пише в репортаж "Дойче веле". И разказва:

Уморени от живота в чужбина

Данните от социологическо проучване на центъра „Разумков" сочат, че 79 процента от бежанците искат да се върнат в Украйна. В Киев и сега ежедневно се завръщат стотици хора. Като 40-годишния киевчанин Андрей, който е успял да евакуира семейството си (жена и две деца на 4 и на 6 години) при познато семейство в Полша. „Исках да се върна и по-рано, за да отида на война, но се наложи първо да се погрижа за издръжката на семейството", казва той.

На пети април сутринта Киев отново беше разтърсен от взривове на северозапад. Но те не плашат новопристигналите. „Редовно четем новините, знаем, че сапьори разминират Буча и други предградия. Щом видяхме какво са направили руснаците там, веднага решихме да се върнем. Нашето жилище в Киев е останало невредимо, а на мен ми е време да хващам оръжието или да се включа във възстановяването на разрушенията", казва Андрей. На съпругата му също ѝ е домъчняло за нейния град и те са готови да понесат опасностите и неудобствата, само и само да се върнат вкъщи.

Улиците се оживяват все повече

Андрей е доволен, че имат възможност да стигнат до дома си и без такси. Централните станции на метрото започнаха работа именно от пети април, след като от началото на войната се използваха само като бомбоубежища и влаковете не спираха там. По информация на градските власти, по улиците на Киев отново се движат автобуси от градския транспорт, както и трамваи, а цените на таксиметровите превози са се върнали към довоенните нива.

В последната седмица и автомобилите по улиците на града стават все повече. Дори отново са факт обичайните задръствания, но те се образуват предимно по контролните пунктове и на заходите към мостовете през Днепър, където се проверяват документите на пътуващите.

Рафтовете в киевските супермаркети пък започнаха да се запълват още в последните дни на март. От една страна намаля търсенето, от друга - вносните продукти, доставени от хуманитарните конвои в първите дни на войната в Украйна, отстъпиха мястото си на обичайните украински хранителни стоки. Постепенно отварят и пазарите за селскостопанска продукция.

„Щяхме да дойдем и по-рано, но пътуването по моста от единия до другия бряг трае два часа заради задръстванията и безкрайните проверки. А и неведнъж се е случвало да се връщаме заради въздушна тревога", казва за ДВ един земеделски производител.

На кафе под воя на сирените

Отново работи и малкият бизнес. Както съобщават от кметството, от началото на април са отворили повече от 760 магазина за хранителни продукти, 400 ресторанта и над 440 автосервиза. Един бивш тайландски ресторант пък е превърнат в кухня, където се готви храна за бойците от териториалната отбрана и за хората, които се крият от въздушната опасност под земята. „Рекордът ни бе 510 порции за един ден! Готвим супи, каши. Местните фермери ни осигуряват продуктите", казва за ДВ готвачката Екатерина.

В съседство е отворило едно кафене. Съдържателката Александра казва, че на ден обслужват около 50 клиенти. "Виждаме, че все повече хора се завръщат в столицата, клиентите стават повече. Но конкуренцията расте, тъй като всеки ден работещите заведения стават все повече."

Ограниченията падат

Паркингът около един от най-скъпите супермаркети в Киев отново е пълен с автомобили, а в ресторанта до него всички маси се оказват заети. Заможните киевчани бързат да наваксатпродължителната забрана за продажба на алкохол след обявяването на военно положение в страната. В останалите супермаркети също са премахнати жълтите ленти, с които от края на февруари досега бяха закрити щандовете със спиртни напитки.

Киевчани могат отново да ходят и на фризьор. "До началото на май нямаме свободни часове", казва собственичката на фризьорски салон Елена. Тя допълва, че без часове подстригват само военните и момчетата, които се записват в армията. "Защитниците ни не могат да чакат", казва тя за ДВ.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com