Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киев: Унищожението на Кримския мост ни е приоритет, имаме няколко варианта

24 август 2022, 21:53 часа • 14780 прочитания

Украйна има няколко варианта да се отърве от Кримския мост, свързващ Русия с окупирания от нея полуостров Крим. Това заяви заместник-министърът на инфраструктурата на страната Александра Азархина в ефира на Радио НВ.

"[Демонтирането на Кримския мост] трябва да стане безопасно. Безопасно - ако нашите въоръжени сили не успеят по друг начин да се отърват от моста. (...) За съжаление, при всички случаи ще има известно използване на експлозиви, за да се премахнат конструкциите. Но за нас ще бъде много важно да утилизираме останките, защото, на първо място, там има и флора, и фауна, на които не искаме да навредим“, каза Азархина.

Властите на Украйна, както отбеляза Азархина, вече са разработили няколко варианта за унищожаването на съоръжението, така че Русия да не може да оказва военна помощ на окупирания Крим. Но планът на ВСУ е приоритетен.

По думите й президентът на Украйна Володимир Зеленски е подкрепил варианта за безопасно демонтиране на Кримския мост.

По-рано секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов също коментира пред полското издание wyborcza.pl, че Кримският мост представлява една от военните цели на Украйна и трябва да бъде разрушен, тъй като през него страната агресор прехвърля подкрепления за руските войски, разположени на украинския полуостров. Той отбеляза също, че Русия много внимателно охранява Кримския мост.

За вероятността Украйна да нанесе удар по Кримския мост военни експерти и медии започнаха да съобщават след поредицата от експлозии в руски военни бази на окупирания полуостров.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес