Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър отчете ръст на туристите

19 юни 2024, 06:24 часа • 819 прочитания

Кипър навлиза в най-горещите туристически летни месеци с рекордно увеличение на потока туристи и приходите от тях, съобщи БНР. Около 41 000 пътници на ден пристигат и заминават от двете летища на страната.

Още: Червен код за екстремни жеги в Кипър

Туристите и гостите

Малко над 1,170 млн. са туристическите посещения в Кипър от януари до май, което е с 1,2% повече от същия период миналата година, когато пък бе подобрен рекордът от 2019 г., показват новите данни.

Гостите от Великобритания са най-много - 40% от всички пристигнали на средиземноморския остров през май. С дял от 8% Израел утвърждава позицията си на втори най-важен пазар за Кипър.

През май до и от двете международни летища в Ларнака и Пафос са летели над 1,140 млн. пътници, което е ръст от над 4% спрямо май 2023 г., казаха от компанията, която ги управлява (Hermes Airports). Заетостта на самолетите, кацнали в Кипър през последния месец, достигна 85%, уточниха от нея.

113 млн. евро са постъпленията от туризма през март, които надвишават с 15,5% постижението от миналия март, обявиха още от статистиката. Това е рекорд по приходи за третия месец на годината за последните 23 години.

Още: Горски пожари бушуват в щата Невада, САЩ, в Кипър втори ден не смогват да гасят (ВИДЕА)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес