Кога ще настъпи краят на войната и краят на Путин? Прогноза на анализатор

3240
Кога ще настъпи краят на войната и краят на Путин? Прогноза на анализатор
Снимка: Getty Images

"Сред най-трудните прогнози за следващата година безспорно е тази за войната в Украйна.

Най-лесно е да се каже, че има само три варианта: победа на Украйна, някаква победа на Путин (която едва ли ще е още следващата година) и замразяване на конфликта без победител около сегашната фронтова линия. Такива прогнози - всички ще се съгласят - нямат особена стойност.

По-интересно е дали можем да извлечем някаква историческа логика от събития в миналото, подобни на днешните и така да направим прогноза. Ето няколко важни извода:

(1) След загуба на Русия в продължителна война - винаги се сменя не само режима в Кремъл, но и неговата идеология.

Русия два пъти в съвремието е била в губеща война - в началото и края на 20 век.

В първия случай - със загубата в Първата световна война през 1917-1918 г си отива царизмът и тристагодишната династия на Романови (нарекла себе си така с претенцията за Трети Рим). Всъщност болшевиките спасяват империята - единствената оцеляла до днес в Европа.

Във втория случай - Афганистанската война, СССР беше доведен до пълно изтощение от войната и политиката на Рейгън и така комунизмът рухна.

Следователно, краят на войната в Украйна е много вероятно да е краят не само на Путин, но и на неговата идеология - сбирток от нацизъм, православния Трети Рим, панславизма, руското самодържавие и всичко, което дава величие на Русия и закрепва властта на нейния лидер", пише анализаторът Евгений Кънев в социалните мрежи. И допълва:

"Новата идеология ще е тази на новия елит, който ще смени елита на Путин - вероятно през преходно управление, както през 1917 и 1991 г и е много вероятно да е либерално-демократична от източно-азиатски тип. Защото Русия ще е останала без технологии и ще трябва да наваксва, както винаги се е случвало от Петър Първи насам.

(2) Краят на войната идва тогава, когато Русия няма повече ресурси да воюва и да крепи вътрешния мир.

През 1917 г Русия губи серия от битки, избухват бунтове и две революции, а през 1918 г подписва капитулация с Брест-Литовския договор пред Германия, Австро-Унгария и България (от българска страна подписва премиерът Васил Радославов).

През 1989 г. СССР е напълно финансово изтощен, по магазините няма елементарни стоки от първа необходимост. А напускането на съюза от балтийските републики на следващата година обезмисля самия съюз, който след неуспешен опит да бъде задържан с преврат се разпада.

Има различни оценки колко дълго още може Путин да води война, като най-често лятото на 2023 г се смята за края на войната. Санкциите започват все повече да тежат; никоя голяма страна не подкрепя финансово и военно Русия; бюджетните постъпления от газ и нефт ще намаляват; а нова мобилизация може да обърне тотално настроенията и да предизвика бунтове, които властта да не успее да потуши лесно, ако в тях се включат и военни части.

Напрежението между претендентите за власт също расте - службите, военните, паравоенните и олигарсите: всички те вече са наясно, че краят на Путин е близо и позиционирането в бъдещата власт е въпрос на живот и смърт.

Затова най-вероятно през 2023 г ще е краят на Путин.

(3) След тежка военна загуба, Русия винаги губи територии, чието връщане става в основата на следващата идеологическа доктрина.

С Брест-Литовск Русия загуби над 1 млн кв км, възкръснаха или се появиха нови държави: Финландия, Полша, Естония, Латвия и Литва, Украйна. Постепенно обаче със серия войни СССР си връща Украйна и Балтика и голяма част от Финландия и Полша.

С разпадането на СССР, Русия реално изгуби контрол над Балтика, но го запази върху другите републики. Това обаче започна да се променя първо с Грузия, а след това с майданите в Украйна. Още преди да е завършила войната, Русия вече няма същия контрол върху средноазиатските държави, където влиянието на Китай и Запада започва да я измества. Този процес още повече ще се ускори с падането на Путин и вече става неясно дали самата Русия няма да се разпадне.

Всъщност, бъдещето на Русия като империя или нормална страна ще зависи от нейната способност да запази Сибир. Без него Русия спира да бъде фактор в международните отношения. Ако обаче елитът на Русия избегне нов Нюрнбергски процес като причинител на войната - то нова война на Русия в Европа ще има със сигурност във втората половина на века", анализира още Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа