Кой уби харизматичен шведски премиер - очакват се отговори

5745
Кой уби харизматичен шведски премиер - очакват се отговори
Снимка: Getty Images/Guliver

Шведската правоохранителни органи обявиха, че имат доказателства за това кой стои зад убийството на бившия шведски премиер Улоф Палме, като обещаха, че ще оповестят резултатите от разследването си днес, 10 юни, предаде БГНЕС.

Има няколко теории конспиративни теории, които се разпространяват в обществото след като Палме беше убит на най-оживената улица в Стокхолм на 28 февруари 1986 година.

Ще доведе ли отказът от строги мерки срещу коронавируса до жестока криза в Швеция?

Отказът от ограничителни мерки срещу коронавируса ще задейства масивна обществена и икономическа криза в Швеция. Това прогнозира Bloomb...

Една от теориите, изказана от д-р Ян Бондесън, авторът на "Кръв върху снега: Убийството на Улоф Палме", каза пред BBC, че тя смята, че убийството е поръчано от посредниците в оръжейна сделка, замесени в скандала с "Бофорс" през 80-те години на миналия век.

Шведската оръжейна компания "Бофорс" имаше сделка за доставка на оръжия за Индия, но по-късно беше разкрито, че това е един от най-големите случаи на корупция в страната, където няколко посредници са били подкупени. Скандалът засегна и бившия премиер на Индия Раджив Ганди. "Възможно е Палме да е разбрал, че компанията" Бофорс" е била корумпирана в самия ден на убийството", каза той. "Това дава на посредниците, стоящи зад сделката "Бофорс" основателна причина да го убият. Но това е нещо, което полицията винаги е игнорирала", заяви Бондесън.

Скандалът с "Бофорс" предизвика отмяната на мандата на Раджив Ганди и навреди на индийската армия, като прекъсна опитите на Индия да я модернизира, предизвиквайки дълбока психоза от страх при възлагането на обществени поръчки заради скандали за подкупи.

Друга конспиративна теория включва ролята на Южна Африка в убийството на Палме. Генерал-майорът от въоръжените сили на Южна Африка Тай Минаар е определен от група теоретици като поръчител на убийството на шведския политик. Те твърдят, че имат документирано доказателство, че Минаар и неговият екип от силите за сигурност в Южна Африка стоят зад убийството на Палме. Минаар нарича Палме враг на държавата в набор от документи, в които се твърди, че е поръчано и убийство. Докато шведското правителство смята, че това е просто поредната теория на конспирацията, един пенсиониран служител заяви пред британския ежедневник The Guardian, че документите, подписани от Минаар, може да са истински.

Швеция вярва, че действа правилно срещу коронавируса в дългосрочен план

Швеция възприела мек подход по отношение на ограниченията заради коронавируса. Въпреки че въведените правила вероятно ще се прилагат по...

Палме, който изпълняваше втория си мандат като министър-председател на Швеция, настояваше да живеем нормален живот. Той отказва полицейската си защита всяка вечер, прибирайки се у дома с обществен транспорт.

Палме е застрелян в гръб, докато се прибира след кинопрожекция заедно със съпругата си Лизбет. Умира на място и въпреки, че има дузина свидетели, които са видели стрелеца, полицията не идентифицира убиеца - досега.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа