X
 
 

Конте ще иска от ЕС специален статут за бедния италиански юг

1181 0
Конте ще иска от ЕС специален статут за бедния италиански юг
Снимка: Getty Images/Guliver
Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че ще поиска от Европейската комисия да даде на италианския по-беден юг специален статут. Целта е да се разработя извънредни мерки за увеличаване на заетостта и борба с организираната престъпност в региона, пише АФП.

"Трябва да се опитаме да накараме Европа да осигури специален статут за нашия юг, за да ни позволи да стартираме извънредни мерки за развитие", заяви Конте във Фейсбук.

Конте с първа крачка към утвърждаване на новото си правителство

Италианският премиер Джузепе Конте спечели първият си от два задължителни вота на доверие в парламента за ново коалиционно правителство...

Днес той е в Брюксел, където ще се срещне с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

През 2018 г. над 1,8 милиона семейства на юг са живеели в абсолютна бедност, сочат последните данни на Евростат. Недостигът на възможности за работа сред младежите е инструмент в ръцете на мощни организирани престъпни групи.

„Младежката безработица в Южна Италия надхвърля 50%, липсват инвестиции, политики за развитие и стратегии за нейното възобновяване“, заявиха в изявление членовете на Европейския парламент от Движение 5 звезди. Те подкрепиха призива на Конте за специален статут и заявиха също, че ще се борят с европейските политики за строги икономии, на фона на "емиграцията, бедността и безработицата" на юг.

Специален статут би дал на южните региони в страната преференциален и пряк достъп до някои програми на ЕС. В момента там са регистрирани едни от най-високите цифри за безработица сред младежта в Европа.

Премиерът на Италия иска промяна в бюджетните правила на ЕС

Министър-председателят на Италия Джузепе Конте призова за промяна в правилата на Европейския съюз, ограничаваща нивата на дефицита на о...

Италианският премиер Конте е в Брюксел с още две основни цели. Първата, да промени Пакта за стабилност и растеж на ЕС, който  ограничава бюджетния дефицит в държавите-членки. Изискване, с което Италия вече имаше проблем. И втората, да промени Дъблинския регламент, според който мигрантите се връщат в държавата, в която първо са влезли в Европа.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално