Кремъл планира да анексира украински територии на два етапа

8701
Кремъл планира да анексира украински територии на два етапа
Снимка: Getty images

Кремъл разглежда два варианта за провеждането на референдуми - един за всички територии и отделно. 

"Познавам настроенията на хората, виждам резултатите от социологическите проучвания и разбирам, че решението ще бъде еднозначно (в полза на присъединяването на към Русия.)" Това каза на 27 август заместникът на началника на администрацията на президента на РФ Сергей Кириенко. преди това той посети самопровъзгласилите си ДНР и ЛНР. Официално визитата му не беше свързана с референдумите, той посети учебен център за управление на дронове и се срещна с учители. 

Според, близки до Кремъл източници на Медуза.ио по време на пътуването си Кириенко е проконтролирал хода на подготовката за гласуването. 

"Той е трябвало да се убеди, че ако се наложи референдумите да се състоят скоро, всичко е готово", коментира един от източниците на Медуза.ио.

В изявлението си от 27 август Кириенко твърди, че по негова информация в ДНР и ЛНР между 91 и 92% от жителите подкрепят присъединяването към Русия, а в Херсонска област и Запорожието - 75-77%. Не ся ясни източниците на тези данни. 

Не съществува независима статистика, която да отрази мнението на жителите на тези територии, припомня Медуза.ио. По заповед на  Кремъл в украинските региони, окупирани от Русия се провеждат закрити социологически проучвания. В началото на август по данни на тези закрити социологически проучвания едва 30% от жителите на Запорожка и Херсонска области подкрепят присъединяването към Руската федерация. За запазването на територията в състава на Украйна са били приблизително толкова респонденти, а останалите са се затруднили с отговора. 

Един от източниците на Медуза.ио, близък до Кремъл, поясни, че данните от тези анкети могат да не противоречат на заявленията на Кириенко, тъй като той уж е имал предвид процента на "проруски настроените жители" не от цялото население, а само онези, които възнамеряват да участват в референдума. 

Ядрените експерти на ООН успяха да стигнат до АЕЦ "Запорожие"

Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) най-сетне пристигна в АЕЦ "Запорожие" след над 3 часа забавяне. То...

Датата, на която Кремъл възнамерява да проведе своите референдуми не е уточнена до момента. 

По-рано Медуза.ио съобщи, че руските власти смятат да проведат референдума едновременно на всички окупирани територии (вкл. ДНР и ЛНР) в Единен ден на гласуване на 11 септември. В този ден в много от регионите на РБ ще се избират губернатори и местни депутати. В края на август изданието "Верстка" (стартирано от независими руски журналисти след началото на войната) назова друга дата - 14 септември. Други източници също потвърждават, че това е датата, която се обсъжда в Кремъл. По данни на Медуза.ио сега Русия и ДНР контролират само 60% от Донецка област и към 14 септември руските войски едва ли ще могат да окупират останалите територии.  

Затова сега в Кремъл се разглеждат няколко варианта за провеждането на референдумите. Сред основните са: 

- през септември или октомври да се проведат референдуми в окупираните територии на Херсонска и Запорожка области в Украйна, а през късната есен в ЛНР и ДНР;

- да се проведат всички референдуми едновременно, но по-късно. В Кремъл разчитат на това, че към края на есента ще могат да завладеят цяла Донецка област.

Войната в Украйна може да доведе до киселинни дъждове

Удар по нефтени бази или обект на химическата промишленост може да доведе до киселинни дъждове над Украйна. Това каза в интервю за УНИА...

В първите месеци след нахлуването в Украйна Кремъл разчиташе да проведе референдум "за присъединяване" още през май 2022 година, но датата бе пренесена за септември. 

В Кремъл твърдят, че "проруските жители на тези региони се безпокоят" и искат референдумите да бъдат проведени, колкото се може по-бързо. 

Друг мотив, изтъкван от администрацията на президента на Русия е, че "жителите и властите смятат, че след присъединяването към Русия интензивността на обстрелите ще се намали, защото Украйна няма да рискува да обстрелва територии, признати от Русия за нейни." Не е ясно на какво се основава това мнение. 

Жителите на ДНР и ЛНР се надяват, че след влизането в състава на РФ в републиките ще приключи мобилизацията, която започна още от септември миналата година: "При нас тече мобилизация, няма мъже по улиците, а в Русия няма подобно нещо. Затова провеждайте този референдум по-бързо, за да бъде и у нас, както в Русия."

Ръководителят на борда на директорите на "Лукойл" загина след падане от прозорец в Москва

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа