Кулеба: Украйна няма да насилва България за военна помощ

2835
Кулеба: Украйна няма да насилва България за военна помощ
Снимка: ПЦ на МС

Украйна няма да оказва натиск върху държавите, които не й изпращат военна помощ. Това каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба пре Би Ти Ви. Той едновременно благодари, но и критикува Европа, заради зависимостта ѝ от руски газ и нефт.

Нашите военни единици, които остават в Мариупол, продължават да защитават зоната си. Не са сами там. Те защитават и голяма група цивилни, които се крият в убежищата, следователно буквално защитават хора, не само територията, но и хората на място. Но ситуацията им е изключително тежка, защото Русия е готова да унищожи всички тях, включително цивилните, на всяка цена. На път за интервюто получих съобщение от един от войниците там, който ми писа: "Моля Ви, направете нещо, бомбардират ни с всякакви оръжия 24/7. Много е трудно и опасно за цивилните. Готови сме да пожертваме живота си, но трябва да ги спасим." Лесно е да се види от този коментар колко е трудна ситуацията, казва Кулеба.

Дмитро Кулеба: Днешна Русия не заслужава съчувствие и разбиране

Дойдох да благодаря на България за това, че подкрепяте украинската държава и народ, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмит...

Дмитро Кулеба благодари на Кирил Петков за подкрепата за украинските бежанци

Г-н Медведчук бе открит, както и пряк комуникационен канал между определени проруски политици и президента Путин. Той бе застъпник на проруската политика в Украйна и извърши редица икономически престъпления в страната ми. Истината е, че той се опита да избяга от Украйна след началото на войната и бе заловен. Да, идеята да бъде разменен срещу цивилни и войници в Мариупол все още е на масата. Не знам дали сте наясно, но президентът Путин е кръстник на една от дъщерите на г-н Медведчук. Този човек лично е ценен за президента Путин и сме готови да предприемем всякакви стъпки, включително да го изпратим в Русия, ако ни помогне да спасим животите на невинни в Мариупол, каза още украинският външен министър.

Оценката за помощта на Европа има две страни. От една – Путин очевидно не прецени правилно отдадеността на Европа да подкрепи Украйна. Подкрепата, която получаваме е много по-силна, отколкото Путин очакваше. Това е добрата страна. Лошата е, че, за съжаление, тази подкрепа често идва твърде късно. Много животи са загубени, защото някои партньори в Европа не се вслушват в нас, когато помолим за нещо, добави Кулеба.

Иван Анчев: Кулеба търси помощ у нас за бъдещи военни доставки

Генчовска: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности

Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след срещат...

Ние изпратихме на всички държави-членки на НАТО и на ЕС – а България принадлежи към двете – списък с необходимата военна помощ. Всяка страна сама може да реши, съгласно вътрешната си политика и националните интереси, какво да даде. Този списък започва с изтребители и свършва с бронежилетки и различни видове защитно облекло за войниците. Накратко казано, списъкът съдържа и оръжия – смъртоносна помощ, и несмъртоносна такава. Даваме го на всяка държава, за да може сама да реши какво може да даде. Оставям на българското правителство да реши какво точно може да ни предостави. Ние няма да ви насилваме да направите каквото и да било, защото уважаваме България и националния ви интерес. Но това е посланието, което отправям в срещите си тук и към зрителите Ви, посочи той.

Повдигнах тези въпроси. Но сътрудничеството и подкрепата, която всяка държава може да даде на Украйна, не се ограничава само до военната помощ. Много оценяваме например как България приветства украинските бежанци. Оценяваме помощта от страна на България и лично на премиера Петков в Европейския съюз, обясни Кулеба. Уважавам суверенните решения на всяка държава, включително коалицията в България. Не искам да упражнявам натиск. Но искам всички да разберат, че всеки ден забавяне на доставянето на необходимото оборудване на Украйна означава повече убити цивилни, повече унищожени домове, повече убити деца и деца, загубили родителите си, повече болка и загуба. Тези политически сили в цяла Европа, които все още използват аргумента, че не бива да се прави нищо за Украйна, те неусетно подпомагат тези, които убиват нас, украинците, добави украинският министър.

Руският нефт може лесно да бъде заменен от други източници и държавите, които имат политическата воля да го направят, успяват да заменят руския нефт с такъв, идващ от други страни. По-трудно е с газа. Зависимостта от газ изисква допълнително време за поетапно заместване на руския газ. Но дори Германия реши да го направи. Така че, ако Германия, която сериозно зависи от руски газ, реши да го направи, то вярвам, че и други държави могат да го направят. И последното по този въпрос е следното – искам хората да разберат, че като се помага на Украйна, налагайки санкции срещу Русия, приемайки украински бежанци или предоставяйки военна помощ на Украйна – от една страна, а от друга страна се плаща на Русия за газ и нефт, е все едно от едната страна да ни спасявате, а от другата – да финансите руската военна машина, която ни убива. Така изглежда на практика и, съответно, това трябва да спре, посочи още той.

Следете в реално време ситуацията в Украйна тук.

Украинският външен министър посреща рожден ден в България, среща се с Кирил Петков

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пристигна в България с автомобил, прекосявайки границата с Румъния, съобщи онлайн изданието&n...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com