Макрон попари надеждите за летните почивки

2690
Макрон попари надеждите за летните почивки
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че е твърде рано да се каже дали почивките ще са възможни това лято, дори когато страната подготвя постепенно премахване на двумесечното блокиране заради коронавируса.

На 11 май правителството ще започне да облекчава закриването на училищата и бизнеса и строгите заповеди за оставане у дома, наложени от средата на март заради вируса, убил повече от 25 000 души във Франция, предаде БГНЕС.

Засега обаче хората няма да могат да пътуват на повече от 100 километра от домовете си, а баровете, кафенетата и ресторантите и кината ще останат затворени.

Макрон каза в телевизионно интервю, че до началото на юни трябва да се знае дали Франция е предотвратила нов наплив на случаи на COVID-19, които могат да затрупат болниците.

"Ще ограничим големите международни пътувания, дори през летните ваканции. Ще останем сред европейците и може би ще трябва да ограничим това още повече."

Десетки летни концерти, спортни събития и други дейности вече са отменени и поне до 24 юли Франция ще изисква хората, пристигащи от извън Европа, да останат в изолация в продължение на две седмици - което ефективно прекратява много задгранични пътувания, както и огромната и важна за страната туристическа индустрия.

Коронавирусът промени пазара на сладолед в Китай

Консумацията на сладолед в Китай скочи рязко в разгара на пандемията от COVID-19, съобщи БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости. Анализа...

"Вирусът все още е тук. Не сме го победили", предупреди Макрон.

Правителството на Макрон се сблъсква с нарастваща критика към плановете си след изолирането, по-специално за стъпката да започне повторно отваряне на училищата през следващата седмица, дори когато тежко засегнатите европейски съседи Италия и Испания отлагат за септември връщането в класните стаи.

Близо 330 кметове в района на Париж призоваха правителството да отвори училищата, заявявайки, че строгите здравни мерки, включващи ограничение от до 15 ученици в клас, се оказват трудни за изпълнение.

Но родителите, притеснени от потенциалното излагане на децата си на инфекция, няма да бъдат принуждавани да ги връщат в училище.

"Разбирам техните въпроси, техните притеснения", каза Макрон, въпреки че добави: "За едно дете да бъде принудено да остане вкъщи два месеца е доста травматично преживяване."

Франция удължава извънредните мерки до 24 юли

Франция в събота реши да удължи спешната здравна ситуация, наложена за борба с новия коронавирус, с два месеца до 24 юли, заяви здравни...

Той каза, че целта му е „за всички ученици, които трябва да се върнат, защото изостават, защото техните семейства не са в състояние да им помогнат да учат, защото родителите им трябва да работят ... те са в състояние да отидат на училище“.

Министрите от правителството ще се срещнат в четвъртък, за да финализират мерките след изолирането и да определят кои региони все още са изправени пред критични рискове от заразяване, които биха могли да ограничат всяко облекчаване на ограниченията за пътуване.

Макрон също призова хората да продължат със социалното дистанциране и други защити, за да ограничат епидемията.

"Не искаме да започнем да се плъзгаме назад след три седмици" и да бъдем принудени да възстановяваме изолирането, каза той.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 5 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа