Мария Габриел: 500 000 специалисти липсват в областта на изкуствения интелект в Европа

2624
Мария Габриел: 500 000 специалисти липсват в областта на изкуствения интелект в Европа
Снимка: European Parliament

Близо 500 000 специалисти в областта на изкуствения интелект липсват в Европа. Това каза в интервю за БГНЕС българският еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, коментирайки мястото на България на картата на създаването на изкуствения интелект (ИИ) в света.

„Вече се намираме в нов етап. Радвам се, че всички мои усилия в последните две години и половина затова Европа да има европейска стратегия и европейски подход доведоха до заявката за „Бялата книга за изкуствения интелект“. С нея приканваме всички да се включат в една голяма обществена дискусия до май месец, в която да кажем, че силата на европейския подход по отношение на изкуствения интелект е в това, че ние имаме етични принципи и ценности. Ние искаме ИИ да бъде контролиран от човека“, коментира българският еврокомисар.

432,5 хил. долара за картина, създадена от изкуствен интелект

Картината "Портрет на Едмънд Белъми", създадено с помощта на изкуствен интелект, беше продадено в четвъртък на търг, организиран от "Кр...

Тя разкри, че има предложение изкуственият интелект да бъде разделен в две категории. “Високорисков и там правилата да бъдат много строги и друга категория, в която изкуственият интелект да бъде на доброволна основа и да даде знак, че сме готови за сътрудничество със света. И да им кажем, че ние имаме стандарти, ние не искаме ИИ да възпроизвежда дискриминация. Не искаме алгоритъмът, зададен от ИИ да не взема предвид мястото на момичетата и жените“, подчерта още Габриел.

Еврокомисарят добави, че финансирането за партньорство, свързано с областта на изкуствения интелект и изграждането на бъдещите хъбове е осигурено и то ще се случи в рамките на програма „Хоризонт-Европа“.

„Преди няколко дни дадохме рамка на амбицията ни –във всяка страна-членка да има специализиран хъб по изкуствен интелект. У нас той ще се намира в София. Както знаете, българският проект е комбиниран със суперкомпютъра и с големите данни, защото ИИ работи въз основа на голям обем от данни“, каза комисар Габриел и уточни, че в работата си по темата тя ще наблегне на ролята на образованието, за да може младите хора да бъдат обучени и да се насочат към тази област.

Еврокомисарят разкри още, че през юни ще излезе планът за действие за цифрово образование.

Китай създава фонд от 14 млрд. долара за проекти с изкуствен интелект

Правителството в Шанхай възнамерява да създаде специален фонд за подкрепа на проекти в областта на технологиите, свързани с използванет...

„Той трябваше да бъде актуализиран преди края на първата година на моя мандат, но сега мога да обявя, че това ще се случи 6 месеца по-рано. В него ще наблегна на това как и по какъв начин ИИ може и трябва да бъде застъпен в образованието“, заяви тя и подчерта, че всичко това трябва да се случва при ясни и строги правила и принципи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа